Gemeente Den Haag heeft een voorlees- en vertaalapplicatie ontwikkeld waarmee offline brieven voorgelezen en vertaald kunnen worden. Hierdoor kunnen inwoners die laaggeletterd zijn, de Nederlandse taal niet goed beheersen of door andere redenen niet goed kunnen lezen, de brief toch begrijpen doordat de brief voorgelezen en vertaald kan worden.
Jaartal
2024Gemeente
Veel inwoners kunnen brieven moeilijk begrijpen ondanks dat brieven op b1-niveau worden geschreven. Dit kan komen doordat inwoners laaggeletterd zijn of de Nederlandse taal niet goed beheersen of door andere redenen zoals een handicap. Laaggeletterdheid is een enorm groot probleem in Nederland.
Een voorlees- en vertaalapplicatie is ontwikkeld waarmee offline brieven voorgelezen en vertaald kunnen worden. Door middel van het scannen van een QR-code die op de brief is geplaatst kunnen inwoners de brief laten voorlezen en vertalen. Deze applicatie is nu met duizenden brieven getest binnen het sociaal domein. De geleerde lessen worden graag gedeeld om ervoor te zorgen dat meer gemeenten op de hoogte zijn van deze applicatie, omdat het de inclusiviteit, toegankelijkheid en begrijpbaarheid van de gemeentelijke communicatie significant kan verhogen.
Succesvol
Onze voorlees- en vertaalapplicatie is een succes gebleken in het sociaal domein, met duizenden brieven verstuurd naar een uitdagende doelgroep. Ongeveer 5% van de ontvangers heeft de applicatie actief gebruikt, wat een significant aantal is gezien de doelgroep. Deze acceptatie toont een duidelijke behoefte en waardering voor de oplossing, vooral onder inwoners die moeite hebben met het begrijpen van de inhoud. De toename in gebruik bij herhaald aanbod bevestigt de effectiviteit en het potentieel van de applicatie. De positieve resultaten en de groeiende interesse van andere gemeenten benadrukken het succes en de brede impact van onze innovatie, wat leidt tot overwegingen voor een bredere implementatie.
Waardevol
Het voorlees- en vertaalapplicatie draagt significant bij aan het vergroten van de begrijpelijkheid, toegankelijkheid en inclusiviteit van onze gemeentelijke communicatie. Door brieven toegankelijk te maken voor laaggeletterden en niet-Nederlandstaligen draagt de gemeente bij aan overheid die dichter bij de inwoner staat. Deze applicatie respecteert diversiteit en zorgt ervoor dat de communiatie beter begrijpbaar is voor alle inwoners. De positieve feedback van en het groeiende gebruik bevestigen de waardering en onderstrepen het succes van dit initiatief.
Herbruikbaar
Het voorlees- en vertaalapplicatie is ontworpen met het oog op hergebruik door andere gemeenten. De applicatie is aan te passen en op te schalen voor gebruik door andere gemeenten. Dit bevordert niet alleen de toegankelijkheid en inclusiviteit binnen Den Haag maar stelt ook andere gemeenten in staat om deze innovatie efficiënt te implementeren. De interesse van andere gemeenten en de reeds ondernomen stappen voor een bredere adoptie van de voorlees- en vertaalapplicatie bevestigen de herbruikbaarheid en potentie van deze applicatie om een bredere impact te hebben, waarmee samen gewerkt wordt aan een meer inclusieve overheid.
Winnen
Het voorlees- en vertaalapplicatie doorbreekt taal- en leesbarrières, waardoor cruciale gemeentelijke communicatie toegankelijk wordt voor iedereen, ongeacht taalvaardigheid of leesniveau. Met aanzienlijke gebruikscijfers en groeiende interesse van andere gemeenten, toont dit project een innovatieve benadering om de begrijpelijkheid, inclusiviteit en toegankelijkheid van de gemeentelijke communicatie te verhogen. Het succes en de potentie voor brede adoptie maken onze casus een mooie toepassing om te delen met de Gemeente Delers competitie.
De casus blijft lopen, meer afdelingen gaan er gebruik van maken
Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten in de categorie Uitvoeringskracht voor de #GemeenteDelers 2024.