Gemeenten willen er graag voor zorgen dat ook mensen met een beperking makkelijk kunnen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing in 2021. Om hen hierbij te helpen organiseerden de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, de VNG en Ieder(in) een digitale bijeenkomst Toegankelijk stemmen.

Inhoud

Deel 1: Hoe kunt u verkiezingen zo toegankelijk mogelijk organiseren?
Gemeente Groningen en gemeente Hellevoetsluis vertellen aan de hand van voorbeelden hoe zij verkiezingen in het verleden toegankelijker hebben gemaakt. Ook delen zij hun eerste ideeën voor toegankelijke verkiezingen in het coronatijdperk.
Deel 2: Hoe bereikt u inwoners met een beperking?
Gemeenten merken op dat inwoners met een beperking de toegankelijke stemlocaties vaak niet weten te vinden. Communicatie is dus heel belangrijk. Maar ook, wat is realistisch? Ieder(in), het landelijke netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, vertelt samen met ervaringsdeskundigen van de Oogvereniging en Stichting Lezen & Schrijven hoe een gemeente inwoners met een beperking kan bereiken.

Sprekers

  • Hans Klok, teamcoördinator verkiezingen en plv. hoofd afdeling Democratie bij het ministerie van BZK
  • Salomon Varwijk, projectleider verkiezingen bij gemeente Groningen
  • Martin van Es, medewerker burgerzaken bij gemeente Hellevoetsluis
  • Thijs Hardick, beleidsmedewerker bij Ieder(in)
  • Tineke Leyten, taalambassadeur bij stichting Lezen & Schrijven
  • Ton van Weerdenburg, projectleider bij de Oogvereniging

Wilt u de video in volledig scherm bekijken? Klik dan rechtsonder op het YouTube logo. Nu wordt de video geopend op de website van YouTube. U kunt de video nu op het volledige scherm bekijken door op het meeste rechtse icoontje onderin het videoscherm te klikken.

Powerpoints

Meer informatie