Het bezoek aan een stad vergt voor mensen met een beperking vaak veel voorbereiding. Waar kan ik parkeren? Is er een geschikt toilet? Waar kan ik uitrusten? De Beter Bereikbaar applicatie (BBA) biedt hiervoor uitkomst. Met de BBA kan een interactieve kaart gemaakt worden waarop allerlei basisvoorzieningen overzichtelijk in beeld zijn gebracht.

Jaartal

2024

Gemeente

Succesvol

  • Al in de pilot is de BBA meer dan 35.000 keer gebruikt bij 5 grootschalige evenementen Koningsdag, Singelloop, carnaval, Breda Photo en Jazz festival.
  • De BBA is samen met de doelgroep ontwikkeld en wordt door Breda-Gelijk gepromoot.
  • BBA wordt ook door de gemeenten Tilburg, Eindhoven en Den Bosch uitgerold. Er zijn 3 groepen stakeholders: mensen met een beperking (maatschappelijk waarde ), events (economisch waarde), gemeenten (stedelijke planning).
  • Lessen uit de pilot zijn gebruikt voor de functionele uitbreiding en opschaling naar andere gemeenten. Evenementen gebruiken de kennis om meer inclusief te zijn.
  • De BBA was genomineerd als overheidsinnovatie (laatste 10) en won in de categorie Living & Inclusion op de Smart City World Expo in Barcelona. 

Waardevol

  • Alle benaderde evenementen en instellingen hebben de BBA toegepast. Men ziet de toegevoegde waarde.
  • Inclusie is een kernwaarde in de casus, van ontwerp en ontwikkeling tot uitvoering. Hiervoor is de BBA ontwikkeld. Nieuwe functionaliteiten zijn spraak gestuurde opdrachten en optimalisatie door toepassing van AI.
  • BBA draagt bij aan deelname aan het maatschappelijke verkeer, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling. Kortom aan de kwaliteit van leven.
  • Door het gebruik van filters wordt de informatie steeds meer relevant voor de persoonlijke situatie. De filters zijn afgestemd op specifieke doelgroepen voor nog meer gebruiksgemak. Door de feedback mogelijkheid kan men invloed uitoefenen op de verdere ontwikkeling.
  • De BBA is tot stand gekomen door participatie van de drie groepen stakeholders. In de huidige ontwikkeling zijn zij ook betrokken om feedback te geven over de BBA. De co-creatie is uitgebreid naar alle 4 de deelnemende gemeenten. Er zijn personen met diverse beperkingen betrokken zoals visueel, lichamelijk, overprikkeld.
  • De BBA draagt in min of meerdere mate bij aan de SDG's 3, 8, 9, 16 en met name 10. BBA draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving door inzicht in het gebruik van openbare faciliteiten

Herbruikbaar

Na de succesvolle pilot zijn er al 3 gemeenten die de BBA gaan inzetten. De nominatie voor best overheidsinnovatie (laatste 10) en het winnen van de prijs op de Smart City World Expo in Barcelona leverde veel belangstelling op. Belangenverenigingen, evenementen en gemeenten vroegen hoe zij de BBA kunnen gebruiken. 

Dankzij het Self Service Portaal kan iedereen met een website straks een interactieve kaart maken. Zij kunnen ook event specifieke gegevens toevoegen. Doordat gemeenten vaak betrokken zijn bij de grotere evenementen kunnen zij de BBA daar aanbieden. Omdat de interactieve BBA kaart op de website van het evenement staat, zorgen zij voor promotie en gebruik. Hergebruik is eenvoudig en hoe meer relevante databronnen een gemeente kan ontsluiten voor hergebruik hoe waardevoller de BBA kaart wordt.

Winnen

Een van de deelnemers aan de pilot verwoordde het als volgt:

 'Toen ik nog niet gehandicapt was, was uitgaan een feestje. Met mijn handicap werd het een hele onderneming om te achterhalen of ik er terecht kon. Dankzij de BBA is het weer een feest om uit te gaan.'

Hoewel de BBA ontwikkeld is om mensen met een beperking makkelijker aan het maatschappelijke verkeer deel te laten nemen, heeft iedere gebruiker profijt van de interactieve BBA kaart.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten in de categorie Inclusieve samenleving-Kansengelijkheid voor de #GemeenteDelers 2024.