Sinds 2016 is het VN-verdrag Handicap geratificeerd. Met deze bekrachtiging van de rechten van mensen met een beperking kwam ook een aantal verplichtingen voor gemeenten mee. De belangrijkste is het opstellen en uitvoeren van een lokale inclusie agenda.
Er zijn mensen die soms tijdelijk de regie over hun leven kwijt raken en letterlijk of figuurlijk even ‘de weg kwijt zijn’. Door (te) veel prikkels of een stresssituatie kunnen deze mensen in paniek raken. Voor omstanders is het soms onduidelijk hoe zij het beste in deze situaties kunnen handelen.
Niet iedereen redt zich in de digitale wereld. Dat is extra lastig omdat we tegenwoordig afhankelijk zijn van digitaal contact. Vanaf nu is er de gratis DigiHulplijn, waar burgers terecht kunnen met digitale uitdagingen.
Werken aan het VN-Verdrag Handicap en de Lokale Inclusie Agenda is een samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en gemeenteambtenaren. Wat kunnen gemeenteambtenaren en ervaringsdeskundigen doen om deze samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen?
Juist tijdens de COVID-19 pandemie is het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Gemeenten willen dan ook samen met inwoners met een beperking beleid blijven maken. Hoe doe je dat op een verantwoorde en effectieve manier? Gemeenteambtenaren en ervaringsdeskundigen zetten een aantal tips op een rij.
In Amstelveen ondertekenden wethouder Floor Gordon en Gerda Polman (lid van de werkgroep Inclusie Amstelveen) onlangs het manifest ‘Iedereen doet mee!’. De gemeente draagt hiermee uit te werken aan een inclusieve gemeente, zodat iedereen, dus ook mensen met een beperking of kwetsbaarheid, mee kan doen aan de...
Even de weg kwijt zijn, letterlijk of figuurlijk. Bijvoorbeeld door dementie, verslaving, een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid. Of gewoon omdat je even geen woorden meer hebt. Om in dit soort gevallen snel hulp of zorg te kunnen bieden, is er de Hulpkaart.
Van 5 tot en met 9 oktober vond de 20e editie plaats van de Week van de Toegankelijkheid. Met dit jaar - heel toepasselijk - als thema ‘Digitale Toegankelijkheid’. Tijdens deze aandachtsweek werden door het hele land activiteiten georganiseerd om toegankelijkheid op de kaart te zetten.
Iedereen moet zelfstandig gebruik kunnen maken van internet. Daarom is digitale toegankelijkheid van een website belangrijk. Mensen zonder beperking hebben vaak geen idee hoe iemand die blind is, gebruikmaakt van het internet.
Voor sommige inwoners is het dragen of opzetten van een mondkapje onmogelijk vanwege een (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte. Voor andere inwoners heeft een mondkapje tot gevolg dat zij niet meer met hun omgeving kunnen communiceren of ernstig ontregeld raken.