Nieuws
Tijdens een feestelijke uitreiking is door prinses Beatrix samen met Buitenspeler Klaas (8 jaar) de Jantje Beton Prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland overhandigd aan de gemeente Gouda. Behalve Gouda waren Nijmegen en Rijswijk genomineerd voor de prijs.
'Ik beloof dat ik persoonlijk kom spoken bij iedereen die aan de uitbreidingen seksuele gerichtheid en handicap van de Grondwet artikel 1 komt.' Aan het woord is Jan Troost, bekend belangenbehartiger voor mensen met een beperking. Hij gaat voor de laatste keer in gesprek met de VNG.
In ons land wonen meer dan 2.5 miljoen mensen met een beperkte zelfredzaamheid. Ook zij openen brieven en proberen ze te lezen. De kans bestaat dat u binnenkort post retour krijgt voorzien van de sticker ’Retour afzender' met het verzoek een versie in makkelijke taal te sturen.
De vakjury van Jantje Beton heeft Gouda, Nijmegen en Rijswijk genomineerd als top 3 voor de kwalificatie meest speelvriendelijke gemeente. Op 22 mei wordt bekend welke van deze 3 gemeenten zich 2 jaar lang de 'Meest speelvriendelijke gemeente van Nederland' mag noemen.
Met onder meer kijkplatformen voor rolstoelgebruikers, blinden- en schrijftolken en een prikkelarme ruimte waar mensen zich even kunnen terugtrekken, maakt gemeente Rotterdam Koningsdag toegankelijk voor mensen met een beperking. Beleidsadviseur Willem Philipsen vertelt erover op de website van de gemeente.
Hoe krijg je inwoners met een licht verstandelijke beperking (LVB) in beeld? En wat kun je doen om ze beter te bereiken en ondersteunen? Met die vragen gaat een nieuw leernetwerk van gemeenten aan de slag. De inzet is om toegankelijke, LVB-vriendelijke gemeenten te worden.
In Nederland hebben 4,5 miljoen mensen problemen met het lezen, begrijpen en gebruiken van websites. Hoe toegankelijk zijn websites en apps van de Nederlandse overheid? Het nieuwe Dashboard DigiToegankelijk laat dit in één oogopslag zien.
Steeds meer gemeenten en onderwijsorganisaties werken actief aan inclusie. De handreiking Samen werken voor inclusiever onderwijs bevat praktijkvoorbeelden en praktische tips waarmee scholen, samenwerkingsverbanden en gemeenten goede randvoorwaarden kunnen creëren bij het realiseren van inclusiever onderwijs...