Hoe staat het ervoor in gemeenten met de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (kort: VN-verdrag Handicap), vier jaar nadat het verdrag in Nederland is ingegaan? De resultaten van een peiling van de VNG en Movisie laten een positieve trend zien.
Gemeenten hebben een belangrijke rol in het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap. Gemeenten die samen met inwoners met een beperking serieus werken aan het weghalen van drempels (letterlijk en figuurlijk), kunnen het manifest Iedereen doet mee! ondertekenen.
Steeds meer gemeenten willen een inclusieve gemeente zijn, werken actief aan het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap en tekenen het Manifest Iedereen doet mee!. Vanaf nu is dit manifest ook beschikbaar in braille met een voorleesfunctie.
Volgens een schatting van het SCP zijn er in Nederland 1,1 miljoen mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Het gaat om een grote en diverse groep mensen, die in het dagelijks leven vaak moeite heeft met het verwerken van informatie.
Ervaringsdeskundige Leo Stamsnieder en wethouder Hilde Berning ondertekenden op 23 januari in Tubbergen het manifest 'Iedereen doet mee!'. Hiermee verklaart gemeente Tubbergen samen te werken met inwoners om stap voor stap de doelen van het VN-verdrag Handicap waar te maken.
De VNG en Movisie willen weten hoe het ervoor staat met de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Om ontwikkelingen inzichtelijk te maken, voeren we voor de derde keer een 'flitspeiling' uit. We vragen alle gemeenten om deze enquête in te vullen. Dit kan tot 31 januari.
Alle gemeenten zijn verplicht om een Lokale Inclusie Agenda te maken waarin zij aangeven hoe zij uitwerking geven aan het VN-verdrag Handicap. Om gemeenten daarbij te helpen, maakte de VNG vorig jaar samen met gemeenten en ervaringsdeskundigen de Handreiking Lokale Inclusie Agenda. Hoe werkt het in de...
Alle gemeenten moeten vanaf 23 september 2020 voldoen aan de digitale toegankelijkheidseisen en een zogeheten 'toegankelijkheidsverklaring' publiceren over al hun websites en mobiele applicaties. Hiervoor is een handreiking beschikbaar.
Gemeente Zaanstad ondertekende op 11 december het manifest Iedereen doet mee! Inwoners en ervaringsdeskundigen Sibel en Jasper zetten samen met wethouder Slegers hun handtekening onder het manifest.
Met een slag op de beursgong openden Tim van Zanten (ervaringsdeskundige LFB en Stichting Prokkel) en Maartje van Boekel (VNG-project Iedereen doet mee!) vandaag de handelsdag op de beurs. Daarmee vragen zij aandacht voor netwerkbijeenkomsten in januari in alle provincies van Nederland.