Nederland is sinds kort een bijzonder hulpmiddel voor toegankelijkheid rijker: de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel is een feit. Deze opvallende, blauwe tegel draagt het campagnepictogram van ‘Houd de lijn vrij!’ en roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels.
Van toegankelijke stranden, toiletten en parken tot denken vanuit het ‘sociaal model’. VNG-project Iedereen doet mee! deelt inspirerende voorbeelden over werken aan het VN-verdrag Handicap. Steeds meer gemeenten werken aan een inclusieve samenleving, dat blijkt wel uit de vele goede voorbeelden.
Gemeenten moeten aan de slag met het VN-verdrag Handicap, onder andere door een Lokale Inclusie Agenda te maken. Maar hoe staat het er in uw gemeente nu voor en op welke onderwerpen is (extra) inzet nodig? Gebruik de online Monitor VN-verdrag Handicap om hier via enquêtes inzicht in te krijgen.
Hoe zorg je dat iedereen op de hoogte is van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus? Dat begint natuurlijk met goede communicatie. In dit overzicht vindt u informatie die afgestemd is op bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met een beperking of anderstaligen.
Als iemand met een arbeidsbeperking een baan krijgt, heeft dat niet alleen voordelen voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving. Dit blijkt uit de publicatie ‘De brede baten van werk’ van CPB en SCP.
De VNG heeft vandaag de aanbesteding ‘Verkiezing Meest toegankelijke gemeente van Nederland 2021’ aangeboden aan de markt. Deze aanbesteding valt binnen het VNG-project Iedereen doet mee!
Veel gemeenten werken actief aan digitale inclusie, maar helaas is het nog niet genoeg. Onderzoek van de Ombudsman wijst uit dat een kwart van de mensen de digitalisering te snel vindt gaan. Onze brochure '(Digitale) inclusie: aan de slag met gemeentelijke dienstverlening' biedt inspiratie en maakt u wegwijs.
Hoe kijken we in Nederland naar mensen met een beperking? Hoe sluiten we hen (onbedoeld) buiten? Bekijk het webinar van Niets Over Ons Zonder Ons om meer te leren over het sociaal model.
Stemmen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk hierbij aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen die moeite hebben met lezen of mensen met dementie.
Hoe staat het ervoor in gemeenten met de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (kort: VN-verdrag Handicap), 4 jaar nadat het verdrag in Nederland is ingegaan? De resultaten van een peiling van de VNG en Movisie laten een positieve trend zien.