Nieuws
De VNG is geschrokken van het plotselinge overlijden van Rick Brink afgelopen zaterdag. Hij was een boegbeeld voor de volwaardige deelname van mensen met een beperking aan de samenleving. Rick zette zich met tomeloze energie in voor een inclusieve samenleving.
Vanaf 1 juni gaat de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland van start. Elke gemeente doet automatisch mee, omdat immers elke inwoner mee moet kunnen doen in de samenleving.
Een stage gedurende de onderwijsloopbaan is een belangrijke opstap naar werk. Maar stages zijn niet even toegankelijk voor iedereen, onderzoek toont aan dat studenten met een functiebeperking in het mbo, hbo en wo te maken krijgen met stagediscriminatie.
Gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn. Belangrijk, want Nederland is voor minimaal 2 miljoen mensen niet toegankelijk. Zij hebben in het dagelijks leven te maken met problemen bij het binnengaan en bewegen in openbare gebouwen of zelfs woningen.
In dierenpark Beekse Bergen is vorige week het eerste Changing Places Toilet van Nederland geopend: een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking. Er is verder nog nergens in het land een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
De Eerste Kamer heeft de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen. Met de wet wordt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn verwerkt in nationale wetten. Daarmee worden bedrijven verplicht om hun (vooral elektronische) producten en diensten toegankelijk(er) te maken.
De VNG organiseert dit jaar de 3e editie van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Tijdens de verkiezing zetten we niet alleen de voorlopers in het zonnetje, maar delen we ook kennis en goede voorbeelden. Zodat we met zijn allen meer werk kunnen maken van een toegankelijker Nederland.