Dienstverlening door gemeenten aan ondernemers is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. In die dienstverlening heeft het team Economische Zaken (EZ) een centrale rol. 

Nieuw onderzoek VNG

Uit ons onderzoek naar het landschap van ondernemersdienstverlening (eind 2022) bleek dat gemeenten behoefte hebben aan meer inzicht in de positie van het team EZ en hoe die kan worden versterkt. Daarom staat dit onderwerp nu centraal in een nieuw onderzoek van de VNG.

Wat levert dit onderzoek op?

Het onderzoek van de VNG moet het volgende opleveren:

  • Onderbouwd inzicht in de huidige positie van (team) Economische Zaken van gemeenten in Nederland en daarbij de mogelijkheid om te vergelijken, bijvoorbeeld een overzicht van waar Economische Zaken is ondergebracht in de gemeentelijke organisatie en of hierbij verschillen zijn tussen grotere en kleinere gemeenten.
  • Inspiratie en richting over de gewenste positie van Economische Zaken, bijvoorbeeld welke omvang zou het team kunnen of moeten hebben bij een bepaalde gemeenteomvang of wat zijn de ideale eigenschappen of kwaliteiten van Economische Zaken?
  • Een verzameling van goede voorbeelden, slimme oplossingen en inspirerende aanpakken om de positie van Economische Zaken binnen de organisatie te versterken. 

Doet u mee? 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door SCC Consultancy, een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het wordt onder alle gemeenten in Nederland uitgezet en loopt gedurende de maand juni.  De VNG hoopt op zo veel mogelijk respons. U kunt nu al de online enquête invullen.

Onderzoeksresultaten in het najaar bekend

In het najaar wordt de rapportage gepubliceerd, op 10 oktober kunt u deelnemen aan een bijeenkomst bij de VNG in Den Haag. Aan het einde van het onderzoek kunt u aangeven of het rapport wilt ontvangen en of u bij deze bijeenkomst aanwezig wilt zijn.

Vragen?

Vragen over het onderzoek kunt u ons stellen via economie@vng.nl