Het doel is gemeenten handvatten geven om een betrouwbaar risicobeeld te maken van winkelgebieden en hen inzicht te geven in de handelingsperspectieven om deze te revitaliseren. 

 

Jaartal

2021

Gemeente

De toolbox bestaat vooral uit twee belangrijke onderdelen: een handreiking informatiebeeld en een handreiking interventies. Gedurende de afgelopen twee jaar (vertraging kwam mede door corona) is er door een projectteam hard gewerkt aan dit product. De gemeente Den Bosch heeft destijds aangegeven bij de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland hier behoefte aan te hebben, omdat er veel signalen van ondermijning aanwezig waren in het winkelgebied. Vervolgens is een samenwerking gestart met het lectoraat ondermijning van Avans Hogeschool en zijn verschillende afdelingen van de Taskforce-RIEC hier aan verbonden geraakt. Ook zijn er enkele gemeenten betrokken geweest om mee te denken met de ontwikkeling van de producten en tussentijds feedback te geven. De toolbox is ontwikkeld voor een gemeente. Elke gemeente, groot of klein, en waar ook in Nederland, kan deze toolbox gebruiken. 

De waarde van dit product zit in meerdere zaken. Allereerst staat de aanpak van ondermijning overal hoog op de politieke agenda. Het is daarnaast een bewezen behoefte, omdat de signalen nagenoeg overal voorkomen (vreemde openingstijden, geen klanten maar wel het pand kunnen betalen, oververtegenwoordiging van specifieke branches, etc.). Tot slot is het toepasbaar voor elke gemeente met een winkelgebied, winkelstraat of dorpskern waar onderbuikgevoelens heersen. Het is geschikt voor grote, middelgrote en kleine gemeenten. De capaciteit en informatiepositie speelt een rol, maar hoeft geen belemmering te vormen voor de toepassing van dit product. 

De handreiking interventies geeft gemeenten een goed beeld van de handelingsperspectieven die zij hebben om aan de slag te gaan met de aanpak van het winkelgebied. Het biedt bijv. inzicht in wettelijke mogelijkheden, best practices van andere gemeenten en mogelijkheden in de publiek-private samenwerking. 

Het onderwerp ondermijning, en in dit geval in context tot winkelgebied, is dynamisch. Het is constant in beweging. Criminelen zoeken telkens naar nieuwe mogelijkheden, terwijl de wetgeving ook mee beweegt en de integrale samenwerking steeds meer vorm krijgt, dat biedt ook weer vernieuwing qua handelingsperspectief. Dit prototype biedt een goede basis om voor een lange tijd uit de voeten te kunnen op dit thema. Het is daarnaast het doel om dit elk jaar te updaten en door te ontwikkelen.  

Het zou uiteindelijk mooi zijn als meerdere gemeenten gebruik maken van deze toolbox voor de revitalisatie van hun winkelgebieden, winkelstraat of dorpskern. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2022.