De uitkomsten van de recente uitvraag van het VNG-panel economie over de arbeidsmarkt van de toekomst zijn bekend. De meeste gemeenten hebben aansluiting gevonden in (boven)regionale samenwerkingen. Ze werken samen met verschillende partners uit de overheid, ondernemers en het onderwijs.

Specifieke sectoren en thema's

De focus ligt vooral op een aantal specifieke sectoren, zoals circulaire economie, maakindustrie, bouw en landbouw. De respondenten spreken verder onder meer de wens uit voor minder versnippering en een meer structurele financiering van de arbeidsmarkt van de toekomst.

Gemeenten richten zich met name op de volgende thema’s:

  • Het benutten van talent (binden, boeien, behouden en bieden van onderwijsmogelijkheden).
  • Ondersteuning van het mkb, bijvoorbeeld bij innovatie of via een werkgeversservicepunt.
  • Het ontschotten van samenwerken binnen de overheid, zowel intern als naar buiten gericht.

Structurele financiering

De financiering van gerelateerde projecten kent de nodige versplintering. In de meeste gevallen is in ieder geval financiering vanuit een (centrum)gemeente beschikbaar, soms via bestaande programma’s voor bijvoorbeeld werk en inkomen of jeugd en onderwijs. Verder wordt veel ‘geshopt’ in subsidiemogelijkheden bij het rijk, provincies en samenwerkingsverbanden waar meerdere partners een financiële bijdrage leveren. Er is een wens richting minder versnippering en meer mogelijkheden voor structurele financieringsvormen.

Samenwerking economie en sociaal domein

Over het algemeen wordt de verbinding met collega’s in het sociaal domein gezocht. Deze samenwerking verloopt nog niet altijd vlekkeloos. Zo zijn de onderwerpen economie en sociaal domein veelal belegd bij verschillende wethouders. Dit leidt tot overlegstructuren met meerdere wethouders en/of (strategisch) coördinatoren. Daarnaast is het een zoektocht naar hoe collega’s uit het economisch en sociaal domein hun ‘leefwerelden’ en taal goed op elkaar aan laten sluiten, gezien de verscheidenheid aan werkzaamheden en verschillende maatschappelijke invalshoeken.

Workshop over inspiratiegids op het VNG Uitvoeringscongres

De uitkomsten worden door de VNG meegenomen in een inspiratiegids ’Regionaal samenwerken aan een sociaaleconomisch arbeidsmarktbeleid’. Deze wordt gepresenteerd tijdens een workshop op het VNG Uitvoeringscongres op 7 november.

Meer informatie

VNG-panel economie