VNG Magazine nummer 19, 4 december 2020

Beste Thorbeckeprofessor,

Carbidschieten mag straks nog op plekken waar ze dat al heel lang doen. Maar bij ons schieten we al sinds mensenheugenis vuurwerk af. Is het geen discriminatie als dat niet meer mag? 

Een vuurwerkfan
 

Geerten Boogaard

Beste vuurwerkfan,

Op de zogenaamde inventarisatielijst van immaterieel nationaal erfgoed staat inderdaad niet alleen carbidschieten (in Drenthe), maar óók het afsteken van consumentenvuurwerk in heel Nederland. Zelfstandige juridische betekenis heeft dat niet. Pas als een nationale traditie de internationale representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid haalt, ontstaat een juridische verplichting om bescherming te bieden. Nederland heeft vooralsnog alleen de molenaars op die lijst gekregen. 
Maar als zowel vuurwerk als carbid op de nationale lijst staat, wordt het natuurlijk wel een stuk minder overtuigend om slechts één van beide toe te staan. Zonder aanvullende redenen zou dat inderdaad een ongerechtvaardigde ongelijke behandeling zijn: discriminatie. 

Het lijkt me daarom beter om de kwestie te bekijken als uitdrukking van lokale autonomie. Daarvoor moet u bij de gemeenteraad zijn.

Geerten Boogaard, Thorbeckehoogleraar

Ook een vraag voor Geerten Boogaard? Mail naar: thorbeckehoogleraar@vngmagazine.nl