Schuldhulpverlening is een wettelijke taak van gemeenten sinds de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in 2012. Hierdoor hebben gemeenten de verplichting om inwoners met schulden te helpen. Gemeenten kunnen de schuldhulpverlening zelf vormgeven binnen het (brede) kader van de wet. Hier vindt u informatie over de schuldhulpverlening en hoe u als gemeente de inwoner hiermee kan ondersteunen. Lees meer
Tevens zijn er vanuit verschillende organisaties projecten en initiatieven ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen in het aanbieden van gerichte schuldhulpverlening voor inwoners. Hieronder treft u een overzicht van de projecten waarbij de VNG betrokken is.
Nieuws
Wegwijzer hoge energieprijzen
De hoge energiekosten en de almaar stijgende inflatie zorgen bij een groeiend aantal huishoudens, ondernemers en ook gemeenten voor financiële problemen. De VNG krijgt veel vragen hierover. We hebben links op een rij gezet naar meer informatie over de verschillende problemen die samenhangen met de hoge energieprijzen.
Beschermingsbewind
Mensen die niet in staat zijn om zelf voor hun financiële belangen te zorgen, kunnen hun bezittingen onder bewind laten stellen: beschermingsbewind. Wie geen geld heeft om de bewindvoerder te betalen, kan voor deze kosten bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente.
Initiatieven schulden
Schouders eronder
Kennisontwikkeling, innovatie en professionalisering schuldhulp.
Schuldenknooppunt
Op een snelle, betrouwbare, veilige en uniforme manier met elkaar communiceren.
De Blauwe knop
Met de Blauwe Knop kunnen burgers de regie pakken op hun overheidsgegevens; de gegevens die de overheid van hen heeft.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Ondersteuning ondernemers met financiële zorgen
Het is belangrijk om te voorkomen dat ondernemers met financiële zorgen (verder) in de problemen komen. De VNG ondersteunt u als gemeente en behartigt uw belangen zodat u in staat bent - of wordt gesteld - om ondernemers met financiële zorgen tijdige en passende ondersteuning te bieden.
Praktijkvoorbeelden
Publicaties & brieven
