De praatplaat is ontwikkeld voor de schuldhulpverleningsintake en is een meetinstrument gedurende het hele traject. Er wordt samen met de hulpvrager gekeken naar 8 verschillende leefgebieden, waarin voor elke partij helderheid komt in de situatie en de stressfactoren. Hulpvrager geeft per leefgebied cijfers van het huidige moment en geeft cijfers voor hoe hij/zij het graag zou willen. Middels motiverende gespreksvoering worden daar (sub)doelen uit geformuleerd.

Jaartal

2024

Gemeente

Succesvol

Bij het net inzetten van de praatplaat gaven de hulpvragers aan dat ze zich gehoord en gezien voelden door deze methodiek. Ook gaven ze aan dat ze zich menselijk behandeld voelden (sommigen van hen hadden al eens in het verleden contact gehad met SHV en dat verliep totaal anders). Vanuit de schuldhulpverleners werd duidelijk hoe fijn het was om de hulpvrager beter te leren kennen en daardoor meer verbinding te voelen en daardoor een betere relatie op te bouwen met hun klanten. Met als gevolg dat zij hun klanten beter kunnen bijstaan en kunnen doorverwijzen.

Waardevol

Zoals hierboven beschreven hebben de hulpvragers binnen de gemeente Zoetermeer tijdens gesprekken aangegeven hoe fijn ze deze methodiek vinden. Ook krijgen zij door de praatplaat erkenning op het ervaren van geldstress en de uitingen daarvan. Je merkt aan de houding van de hulpvrager dat deze ontdooid en zich opener opstelt.

Herbruikbaar

De praatplaat is ontworpen door een Visual Thinking bureau. Het management van het Sociaal Domein heeft bij het ontwerp al aangegeven dat andere gemeenten het ook mogen gebruiken t.b.v. de hulp/dienstverlening. Tevens is het plan van aanpak erop aangepast, welke voor elke gemeente herbruikbaar is toegespitst op hun eigen dienst/hulpverlening.

Winnen

Als je het hebt over menselijke verbinding binnen de spreekkamer van de schuldhulpverlener, dan is dit de methodiek bij uitstek. Mensen voelen zich gehoord en gezien. Daarbij wordt heel snel duidelijk welke stressfactoren de hulpvrager eventueel eerst opgelost moet hebben voordat de schulden geregeld kunnen worden met alle aandacht en energie die daarvoor nodig is.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de kanshebbers voor #GemeenteDelers 2024.

Gerelateerde links