Optimaliseer uw gemeentelijke schuldhulpverlening.
Stap in de toekomst van effectieve schuldhulpverlening met de routekaart Financiële Zorgen.
Speelt u een belangrijke rol in het vormgeven van klantgerichte schuldhulpverlening in uw gemeente? Dit is uw kans! Neem deel aan onze Service Blueprint leermodule!
Met het volgen van deze leermodule raakt u volledig vertrouwd met deze praktische en bewezen methode waarmee u de schuldhulpverlening in uw gemeente nog meer klantgedreven kunt maken. In deze leermodule gaat u aan de hand van een herkenbare casus uit de schuldhulpverlening aan de slag met het maken van een inwonerreis. Na het volgen van deze training bent u in staat om vanuit de behoeften van inwoners een nauwkeurige vertaling te maken naar concrete verbeteringen en deze te integreren in elke stap van de inwonerreis. Op die manier bent u klaar om actief bij te dragen aan het verbeteren van de gemeentelijke schuldhulpverlening, maar ook om een cruciale schakel te vormen in het creëren van een naadloze ervaring voor inwoners
Tijdens de leermodule krijgt u tevens de kans om vaardigheden aan te scherpen in twee cruciale rollen: de 'moderator' en de 'administrator'.
- Als moderator vervult u een essentiële rol in het begeleiden en faciliteren van deelnemers bij het bedenken van de ideale klantreis, evenals het ondersteunen van professionals bij het vertalen van deze inzichten naar een Service Blueprint.
- Als administrator zorgt u voor een optimale verslaglegging van de ideale inwonerreis en de bijbehorende Service Blueprint.
Aanmelden leermodule Service Blueprint
Uit cijfers van het CBS tussen 2015 en 2023 bleek dat het aantal huishoudens met problematische schulden die jaren nagenoeg stabiel bleef, namelijk rond de 726.000 huishoudens. Binnen de overkoepelende ambitie van het kabinet Rutte IV om te streven naar bestaanszekerheid was een van de drie kwantitatieve doelstellingen een halvering van het aantal huishoudens met problematische schulden in 2030 ten opzichte van 2015.
- In 2015 leefde 8,6 procent van de huishoudens met problematische schulden.
- In 2021 was dit aandeel 7,6 procent.
- In 2030 moet dit getal gedaald zijn naar 3,8 procent.
Het doel van het kabinet-Rutte IV was dat meer mensen eerder en betere schuldhulpverlening ontvangen. Om deze kabinetsdoelstelling te halen van een halvering van het aantal huishoudens met problematische schulden, is het nodig dat er meer effectieve dienstverlening wordt geboden aan mensen met (problematische) schulden. In 2020 heeft de VNG vanuit Ministerie van SZW subsidie gekregen om de ideale dienstverlening op het gebied van schulden uit te werken.
De VNG heeft, om gemeenten optimaal te ondersteunen in het schuldhulpverleningsproces, de routekaart Financiële Zorgen geïntroduceerd. De routekaart biedt u als gemeenten een basis voor de integrale uitvoering voor schuldhulpverlening. Vanaf bewustwording, vroegsignalering, het regelen van schulden, de begeleiding en de nazorg.
De routekaart biedt concrete handvatten om capaciteit en middelen zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten, kennis en ervaring te delen en op gelijke basis te werken. De routekaart geeft houvast, gebaseerd op wat vanuit inwonersperspectief als ideaal gezien wordt.
De elementen van de basisdienstverlening zijn ook meegenomen in de routekaart.
Het schuldendomein is enorm in beweging en veel verschillende partijen ontwikkelen allerlei nieuwe initiatieven. Sommige zijn opschaalbaar, anderen lenen hier zich minder voor. Er zijn succesvolle en mindere initiatieven en er was en is nog steeds heel veel keus. Hierdoor zien gemeenten vaak door de bomen het bos niet meer.
Door intensieve samenwerking op landelijk en lokaal niveau (o.a. gemeenten) delen we met de routekaart Financiële Zorgen onze gezamenlijke kennis en ervaring en realiseren we meer impact. De huidige situatie vraagt ons allemaal om over grenzen heen te kijken en te denken en werken vanuit gezamenlijkheid.
De routekaart Financiële Zorgen biedt u een overzicht van bewezen effectieve initiatieven waarbij ook is aangegeven waar die zich bevinden in het schuldendomein.
Wilt u, vanuit uw gemeente, een initiatief delen op de routekaart Financiële Zorgen? Stuur ons dan meer informatie over het initiatief, de werkwijze en contactgegevens. We delen uw initiatief en de opgedane kennis graag met andere gemeenten. Daarnaast delen we uw contactgegevens op Routekaart Financiële Zorgen | VNG Fora, waardoor andere gemeenten kunnen profiteren van uw ervaring en kunnen bepalen of het ook voor hun gemeente van meerwaarde kan zijn.
Elk initiatief dat wordt ingediend door een gemeente, wordt opgenomen in de routekaart. We zijn blij met ieder initiatief dat wordt ingediend, de VNG is een vereniging en beoordeelt de kwaliteit van de initiatieven niet.
Andere initiatieven op de routekaart Financiële Zorgen komen van het SchuldenlabNL, de kennisbundel van Divosa, rapporten van Movisie en informatie op de openbare websites van NVVK en KVK.