Een groeiende groep ondernemers bevindt zich in zwaar weer door onder andere het terugbetalen van corona-steunmaatregelen, hoge inflatie, een krappe arbeidsmarkt en de economische gevolgen van wereldwijde conflicten. De bestaanszekerheid van veel ondernemers staat onder druk.
Het is belangrijk om te voorkomen dat ondernemers met financiële zorgen (verder) in de problemen komen. Gemeenten hebben hierin een belangrijke taak. De VNG ondersteunt u als gemeente en behartigt uw belangen zodat u in staat bent - of wordt gesteld - om ondernemers met financiële zorgen tijdige en passende ondersteuning te bieden. We ontwikkelen praktische ondersteuningsproducten en concrete handvatten, in samenwerking met gemeenten en ketenpartners. En we faciliteren de onderlinge uitwisseling van kennis, ervaring en praktijkvoorbeelden.
Al onze handreikingen en andere ondersteuningsproducten vindt u op deze webpagina én bij het spoor van de ondernemer op De routekaart Financiële Zorgen.
De ondersteuningsproducten actualiseren wij regelmatig zodat u altijd over actuele informatie beschikt. We blijven alert op nieuwe ontwikkelingen en houden u geïnformeerd via onder andere onze website, online bijeenkomsten en de nieuwsbrief van het programma Verbinden Schuldendomein.
Standpunt VNG
De VNG vindt het belangrijk dat ondernemers met financiële zorgen tijdig en passend geholpen worden, want dat:
- voorkomt (toename van) schulden en het failliet gaan van ondernemingen en beperkt de hieruit voortvloeiende maatschappelijke kosten;
- beperkt de druk op de schuldhulpverlening en aanpalende hulp- en dienstverlening;
- draagt bij aan een gezond ondernemersklimaat in gemeenten;
- draagt bij aan het ontwikkelen of versterken van de relatie tussen ondernemers en hun gemeenten.
De VNG ondersteunt gemeenten bij (het versterken van) de ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen en/of schulden via het project Ondernemers uit de Financiële Zorgen. Dit project is een vervolg en een verdieping op het project Geldzaken en Ondernemers uit 2021.
Het project Ondernemers uit de Financiële Zorgen is onderdeel van het programma Verbinden Schuldendomein. Dit programma ondersteunt gemeenten bij het herstelproces van de kinderopvangtoeslag en de implementatie en uitvoering van de wetswijzigingen in het schuldendomein. Hieronder valt onder andere de (gewijzigde) Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De toegang van ondernemers tot schuldhulpverlening is hierin verduidelijkt.
Gezien het integrale karakter van de ondersteuning aan ondernemers werken we samen met VNG beleid Inclusieve Samenleving, het programma Economie en het programma Ondernemersdienstverlening vanuit VNG Realisatie. Zie ‘Gerelateerde onderwerpen’ onderaan deze pagina. Uiteraard werken we ook samen met diverse externe partners zoals Divosa, NVVK, KVK, VNO-NCW en MKB-Nederland en trekken we zo veel mogelijk samen op met andere organisaties die betrokken zijn bij advies of ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen.
Ondersteuning aan gemeenten
De ondersteuning aan ondernemers vraagt om een benaderbare houding, een integrale blik en inhoudelijke expertise. Daarmee kunnen gemeenten ondernemers op tijd bereiken, passend aanspreken en op maat ondersteunen. Nu en in toekomst. Het is belangrijk dat u als gemeente hierbij ondersteund wordt en dat we van elkaar leren en op elkaar voortbouwen. Onze ondersteuning bestaat onder andere uit:
- Concrete handvatten voor gemeenten om ondernemers met financiële zorgen te bereiken en passend te ondersteunen;
- Proactieve en vraaggerichte ondersteuning bij de uitvoering van schuldhulpverlening aan ondernemers (op het gebied van implementatie, uitvoering en juridisch- en technische vlak);
- Het faciliteren bij de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen en het delen van ‘best practices’;
- Het signaleren en agenderen van vraagstukken en knelpunten in de gemeentelijke uitvoering;
- Ondersteuning bij het verbinden van de verschillende gemeentelijke domeinen die betrokken zijn bij de ondersteuning aan ondernemers;
- Het afstemmen en verbinden van verschillende initiatieven gericht op ondernemers met financiële zorgen.
Kennisdeling
Ondersteuningsproducten VNG
Praktische producten die u helpen bij het inrichten, uitvoeren en versterken van de ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen.
Voorbeelden van gemeenten
We leren graag van elkaar door voorbeelden en ervaringen te verbinden.
Informatie van ketenpartners
Bekijk ook de informatie over ondernemers met financiële zorgen bij onze ketenpartners.
Aanmelden contactpersoon ondernemers uit de financiële zorgen
Aanmelden kan hier als contactpersoon op de verschillende thema’s rond invordering en/of (preventie van) schulden binnen uw organisatie. Hier kunt u ook de voorkeur aangeven om op de hoogte te blijven voor het project Ondernemers uit de Financiële Zorgen.
Laatste nieuws op VNG.nl
- 23 september 2024: Spoor ondernemer toegevoegd aan routekaart Financiële Zorgen
- 27 juni 2024: Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer
- 20 december 2023: Schuldenproblematiek bij ondernemers voorkómen en aanpakken
- 3 februari 2023: Kamerdebat Ondernemen en bedrijfsfinanciering: VNG-inbreng
- 4 oktober 2022: Inbreng VNG voor CD Armoede- en Schuldenbeleid
- 8 juli 2022: Belastinggegevens raadplegen binnenkort mogelijk via IB
- 21 juni 2022: Verkenning ondersteuning ondernemers met financiële zorgen
- 2 mei 2022: Steun ondernemers met schuldhulp en lastenverlichting
- 14 april 2022: Regierol gemeenten bij ondernemers met financiële zorgen
CONTACT
Wilt u in contact komen met andere gemeenten?
Meld u aan op het VNG Forum en kom in contact met ons en uw collega-gemeenten.
- Als u al een account heeft, kunt u meteen inloggen.
- Heeft u nog geen account? Registreer u dan eerst.
Het forum van 'de routekaart Financiële Zorgen' en van 'Armoede en schulden' treft u onder het 'Sociaal Domein'.
Iedereen die werkzaam is bij een gemeente kan toegang krijgen tot VNG-fora. Voorwaarde tot toegang is dat u gebruik maakt van het zakelijk e-mailadres van uw gemeente.
Wilt u contact met het programma Verbinden Schuldendomein?
Heeft u ideeën, tips of informatie om op te nemen in de routekaart, dan zijn die van harte welkom. Neem hiervoor contact op het met team van de routekaart.
- Mail naar: schulden@vng.nl
- Bel naar: 070-373 82 32
(maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)