Veel gemeenten zijn zoekende hoe ze al hun speeltuinen en sportparken in hun gemeente rookvrij kunnen maken. De gemeente Helmond heeft daar een oplossing voor bedacht. Zij geven een waarderingssubsidie aan alle sportparken en speeltuinen wanneer het hele terrein rookvrij is. Daar willen we meer over weten. Tijd voor een verdiepend gesprek met Sabine van Vlerken, beleidsadviseur gezondheid bij de gemeente Helmond.

 

groepsfoto: uitreiking van een cheque aan de HAC Helmondse Atletiek Club

Uitreiking van een cheque aan de HAC Helmondse Atletiek Club.

Waarom hebben jullie gekozen voor deze aanpak?

“Op dit moment bereiden we een Lokaal Preventieakkoord voor. De rookvrije generatie heeft daar een prominente plek in. Alvast vooruitlopend op wat wij daar gaan afspreken, wilden we zichtbaar én snel aan de slag gaan met het onderwerp. Dit is een heel laagdrempelig idee, met quick wins, dat ook snel in de praktijk gebracht kan worden. Daarnaast is het een positieve benadering, we belonen goede initiatieven.”

Hoe werkt het precies?

“Wanneer een sportpark of speeltuin volledig rookvrij is, kunnen ze laagdrempelig een waarderingssubsidie aanvragen. Dit kan al simpel met een mailtje. We ontwikkelen nu een online formulier, dat kunnen we ook met jullie delen als voorbeeld.

De subsidie wordt snel verstrekt, en vervolgens nog officieel uitgereikt door de wethouder. We willen ook graag de jeugdburgemeester betrekken of mogelijk andere ambassadeurs die de cheque gaan uitreiken. Dat zijn we aan het verwerken in een communicatieplan.”

Wat zou je een volgende keer anders doen?

“Al meteen een digitaal formulier regelen en er meteen communicatieplan bij maken. We hadden er communicatief gezien aan de voorkant wellicht meer uit kunnen halen. Door bijvoorbeeld ook meteen een pagina op de website ervoor te maken. Dan hadden we nu meer aanvragen gehad.”

Welke tips heb je voor jouw collega’s in het land?

“Het is niet duur, je stimuleert positief, je hebt positieve communicatie én het is ook een quick win voor de wethouder/gemeente. We zijn er erg tevreden over. Je kunt niet zo snel iets fout doen.

Mijn tip zou zijn: frame het heel positief. En leg een linkje met de website van rookvrije generatie. Zo verstrekken wij een subsidie wanneer zij al bordjes hebben hangen van de rookvrije generatie. En ga het gesprek aan: waar lopen de verenigingen tegenaan die niets aanvragen?

Los van onze ‘quick win’ aanpak, zijn we bezig ons eigen gemeentehuis rookvrij te maken, onderzoeken we in hoeverre we rookvrije zones willen vastleggen enzovoort. Dat laatste hangt ook af hoeveel draagvlak hiervoor komt in het Lokaal Preventieakkoord.

Het Lokaal Preventieakkoord steken wij positief in: op onderdelen gaat het best goed in Helmond! Hoe houden we dat vast? In het kader van de selffulfilling prophecy. De beeldvorming wordt steeds positiever, hopen we uiteraard.” 

Uitreiking van de eerste cheque aan Ponyrijden Patricia de Drie Elzen

 

 

 

 

 

 

 


Uitreiking van de eerste cheque aan Ponyrijden Patricia de Drie Elzen.