In het Nationaal Preventieakkoord zijn ambities en concrete acties geformuleerd om overgewicht terug te dringen. Het aanbod van producten in bedrijfskantines en catering kan gezonder worden door het maken van gezonde keuzes te stimuleren. Een van de dingen waar je als gemeente direct invloed op kan uitoefenen is het voedingsaanbod in het eigen bedrijfsrestaurant. De gemeente Venlo is een van de voorlopers en heeft de zilveren ster bemachtigd volgens de criteria van het Voedingscentrum.

In dit artikel leest u hoe zij dit hebben aangepakt en waarom zij deze gezonde keuze hebben gemaakt.

voedselvitrine met fruit

In het circulaire pand van het Stadskantoor van JOGG-Gemeente Venlo verzorgt Vitam sinds 2016 de catering. Daarvoor was de catering in eigen beheer. Het Stadskantoor is een cradle-to-cradle gebouw met een duurzame werkomgeving voor de werknemers.

Duurzaamheid komt op verschillende manieren terug in de dagelijkse catering-dienstverlening. In samenwerking met Urban Ponics - een innovatief bedrijf dat invulling geeft aan Urban Farming – staat in het restaurant een zuil waarin zelf kruiden en groenten worden gekweekt. Daarnaast bereiden de koks voornamelijk gerechten met groente en fruit van het seizoen en gaan zij op verschillende manieren voedselverspilling tegen.

Voor Gemeente Venlo is het belangrijk om lokale omgeving te betrekken bij de dagelijkse bedrijfsvoering. Vitam is hierin de partner die meedenkt en meebeweegt om lokale ondernemers te steunen. Zo komt de groenten van de veiling in Venlo, de zuivel van een boer uit de directe omgeving en het brood bij de bakker die zijn eigen graanveld heeft. Verder dragen we vanuit onze visie ‘vitale mensen in een vitale wereld’ graag ons steentje bij aan een inclusieve samenleving. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze maatschappij gelijke en goede kansen krijgt. In het restaurant werken statushouders voor taalstage, werkzoekenden die geïnteresseerd zijn in de cateringbranche, medewerkers met een geestelijk of lichamelijke beperking en stagiaires. Vitale medewerkers moedigen wij ook aan door jaarlijks gezamenlijk activiteiten met Venlo Fit te organiseren, zoals een kookworkshop of medewerkers die op de fiets komen belonen met een smoothie.

De gemeente vervult een voorbeeldfunctie richting de omgeving, zo ook met betrekking tot een gezonde levensstijl. Daarbij is een eerste stap om het gemeentehuis gezonder te maken. Onze koks laten maar al te graag zien dat gezond en lekker eten heel goed samen gaan. Zo bereiden ze in het restaurant met dagelijks verse en lokale producten huisgemaakte soepen, rijkgevulde salades en de gerechten voor de saladebar. Tijdens het koken zijn de richtlijnen van het Voedingscentrum de basis en koken ze zonder pakjes en zakjes. Het doel is de medewerkers te inspireren met vernieuwende recepten en te kiezen voor de gezonde variant. Dit is van belang aangezien een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de vitaliteit en productiviteit van de medewerkers. Toen we het buffet hadden veranderd, zag je medewerkers de eerste keren even zoeken naar de hun keuzes uit het voorgaande assortiment. Maar nu zijn ze super tevreden over het verrassende aanbod.

Het restaurantteam bij Gemeente Venlo krijgt de ruimte om de dienstverlening op hun locatie in te vullen alsof het hun eigen restaurant is. Ondernemerschap op locatie is een belangrijke pijler van Vitam. Hierdoor kunnen teams zelf het menu samenstellen op basis van de wensen van de lunchgasten en die van de opdrachtgever.

Restaurantmanager Rob: ‘Natuurlijk luister je continu naar je gasten en reageer je daar actief op. Elke dag lekker koken, mensen verwennen en verrassen en zorgen voor een genietmoment!’

Hoe realiseer je een gezond bedrijfsrestaurant?

Ons advies om een gezond restaurant te realiseren is door mensen met lekker eten en drinken te verleiden tot een verantwoorde en gezonde keuze en hen niet te verplichten. Kook met verse ingrediënten en presenteer de gezonde keuze aantrekkelijker dan het ongezonde alternatief.

Over Vitam

Als ondernemende cateraar stelt Vitam genieten van gezond, goed en lekker eten centraal. Wij geloven dat voeding volop mogelijkheden biedt om een waardevolle bijdrage te leveren aan vitale mensen in een vitale wereld. In onze meer dan 280 restaurants binnen bedrijven, campussen, ziekenhuizen en horeca is het onze missie om met lekker eten en drinken mensen te verleiden tot een gezonde en verantwoorde levensstijl. Bezoek www.vitam.nl voor meer informatie.

Wilt u als gemeente aansluiten bij de ambitie voor een gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen? Neem dan contact op met JOGG.