Personalia

Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

 

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Han Looijen is door de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel voorgedragen als nieuwe burgemeester. De VVD'er wordt de opvolger van Jan Pommer (CDA) die per 1 juli 2019 met pensioen gaat. Han Looijen was van 2002-2010 raadslid in Zaltbommel, aansluitend was hij tot mei 2018 wethouder in die gemeente.

Dennis op den Dries, wethouder namens GroenLinks in Hellendoorn, is maandag 15 april 2019 overleden. Hij leed aan leukemie. Op den Dries werd 35 jaar. Dennis op den Dries was wethouder sinds juni 2018, daarvoor was hij sinds 2014 raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks in de Hellendoornse gemeenteraad. In Hellendoorn is met verslagenheid op zijn overlijden gereageerd. 'We moeten een inspirerende collega, een gedreven wethouder en vooral een goed mens missen', aldus burgemeester Anneke Raven.

Hans Gilissen gaat per 1 januari 2020 stoppen als burgemeester van Venray. De PvdA’er is dan zestien jaar burgemeester, waarvan precies tien jaar van de gemeente Venray. Hij kondigde deze stap eind maart aan om de gemeenteraad de tijd te geven op zoek te gaan naar een nieuwe burgemeester. Op zijn toekomst vanaf 2020 wil hij nog niet vooruitlopen. Gilissen ging in 1992 bij de gemeente Venray werken als loco-gemeentesecretaris en als directeur van de afdeling Middelen. In 1996 stapte hij over naar Cuijk waar hij gemeentesecretaris werd. Voordat hij in Venray in 2010 als burgemeester begon, trad hij in maart 2004 in de voetsporen van zijn vader met zijn benoeming tot burgemeester van Laarbeek.

Geerten Boogaard volgt per 1 mei 2019 Job Cohen op als bijzonder hoogleraar Decentrale Overheden aan de Universiteit Leiden. De benoeming als Thorbecke-hoogleraar geldt voor vijf jaar. Boogaard is momenteel werkzaam als docent bij de afdeling Staats- en Bestuursrecht en sinds 2014 als Thorbecke-fellow verbonden aan de leerstoel. In die rol schreef hij mee aan twee boeken: G1000. Ervaringen met burgertoppen en De gemeenteraad. Ontstaan en ontwikkeling van de lokale democratie. Boogaard zat tussen 2008 en 2010 voor het CDA in de Leidse gemeenteraad. In 2018 en 2019 was hij voor twee dagen per week gedetacheerd bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Daar werkte hij aan een project over lokale democratie in het sociaal domein. De Thorbecke-leerstoel is in 1987 ingesteld, toen de VNG deze ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan cadeau kreeg van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dennie Kattenberg wordt de nieuwe griffier van de gemeenteraad van Epe. Zij was eerder plaatsvervangend griffier in Noordoostpolder en Dronten. Kattenberg begint op 1 juni 2019 als opvolger van Vincent Smit die per 11 juli 2019 met pensioen gaat. Smit werkt sinds 1978 voor de gemeente Epe, vanaf maart 2002 als raadsgriffier.

Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen is door de gemeenteraad van Schagen voorgedragen voor herbenoeming. De CDA’er werd in deze gemeente op 1 oktober 2013 geïnstalleerd als burgemeester. Daarvoor was ze onder meer waarnemend burgemeester in Teylingen en Langedijk en (waarnemend) burgemeester in Wieringen.

De gemeenteraad van Eersel heeft Wim Wouters voorgedragen als nieuwe burgemeester. Hij is op dit moment gemeentesecretaris/algemeen directeur van Bergeijk, waar hij in 2009 begon. Eerder was hij onder meer senior consultant bij Pink Roccade, sectorhoofd bij de gemeente Reusel-De Mierden en hoofd Planning en Control bij de gemeente Eindhoven. De beëdiging van de nieuwe burgemeester van Eersel is naar verwachting op 18 juni 2019. Wouters volgt dan Anja Thijs-Rademakers (CDA) op, die in september 2017 met pensioen ging. Sinds oktober van dat jaar is haar partijgenoot Joseph Vos daar waarnemer.

Tjapko Poppens is door de gemeenteraad van Amstelveen voorgedragen als nieuwe burgemeester. Poppens (VVD) is sinds 2012 burgemeester van Wijk bij Duurstede, daarvoor was hij raadslid en fractievoorzitter in Deventer. In Amstelveen wordt hij de opvolger van Mirjam van 't Veld (CDA), die op 1 oktober 2017 haar bestuurlijke carrière inruilde voor een baan in de zorgsector. Sindsdien wordt het burgemeesterschap waargenomen door VVD'er Bas Eenhoorn. Naar verwachting wordt Poppens op 28 mei 2019 in Amstelveen geïnstalleerd.

Hans van der Does, griffier van de gemeenteraad van Voorschoten, gaat per 1 juni 2019 met vervroegd pensioen. Hij is dan ruim vijftien jaar, sinds januari 2004, raadsgriffier geweest. In totaal werkte Van der Does 45 jaar bij de gemeente Voorschoten. 

Ron König wordt de nieuwe burgemeester van Deventer. De gemeenteraad draagt hem voor benoeming voor. König (D66) is nu al, sinds 11 juli 2018, waarnemend burgemeester in Deventer na het vertrek van Andries Heidema (ChristenUnie) die commissaris van de Koning in Overijssel werd. Hij was eerder onder meer organisatieadviseur en interim-manager en wethouder in Rheden (2010-2014) en Arnhem (2015-2018).Naar verwachting wordt König op 6 juni 2019 geïnstalleerd.

Pagina's