Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Gerhard van den Top is door de gemeenteraad van Hilversum voorgedragen als nieuwe burgemeester. De partijloze Van den Top is nu nog dijkgraaf bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Daar begon hij in 2014. Hij volgt op 16 februari 2022 Pieter Broertjes (PvdA) op, die met pensioen gaat. Van den Top werkte eerder bij de Universiteit Leiden, het Wereld Natuur Fonds en Shell. Ook was hij ceo bij waterbedrijf Vitens.

Lizet Keijzers begint op 1 januari 2022 als gemeentesecretaris in Bodegraven-Reeuwijk. Ze vervult die functie al sinds 1 juni 2021 op interim-basis, na het vertrek van gemeentesecretaris Johan de Jager. Keijzers werkt al vijftien jaar bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Wimar Jaeger is op 7 december 2021 door de Gelderse commissaris van de Koning John Berends benoemd tot waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Hij neemt daar de plaats in van Eppie Klein (SGP) die op 7 oktober 2021 door Berends uit het ambt werd ontheven.

Moana van IJsseldijk stopt per 1 januari 2022 als griffier van de gemeenteraad van Druten. Zij wordt bestuursadviseur bij de Vereniging van Griffiers. Van IJsseldijk begon in juni 2020 in Druten, daarvoor was zij raadsgriffier in Bronckhorst. 

Roelof Bleker wordt de nieuwe burgemeester van Enschede. De gemeenteraad heeft hem voor benoeming voorgedragen. Bleker was tussen 2001 en 2010 al wethouder in Enschede; in die periode was hij ook lid van het VNG-bestuur. Bleker begon zijn politieke loopbaan in 1994 als PvdA-raadslid, eveneens in Enschede. Inmiddels is hij partijloos. Van 2010 tot 2018 was hij dijkgraaf van het waterschap Rivierenland. Bleker is op dit moment voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Els Boers is op 6 december 2021 begonnen als interim-griffier van de Oudewaterse gemeenteraad. Zij vervangt daar Arjen van der Lugt die griffier werd in Pijnacker-Nootdorp. Boers wordt vaker ingehuurd als interim-griffier, recent voor de regio Drechtsteden en voor de gemeenteraden van Montferland, Heumen en Duiven.