Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Leen Verbeek, de commissaris van de Koning in Flevoland, heeft Ineke Bakker per 10 juni 2021 benoemd tot waarnemend burgemeester van Urk. Zij neemt tijdelijk de taken over van Cees van den Bos (SGP), die herstelt van corona en een daaropvolgende longontsteking. Van den Bos had de commissaris gevraagd te voorzien in een tijdelijke vervanging.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum stopt in februari 2022. Dat heeft hij gemeld in een videoboodschap. Hij wordt later volgend jaar 70, en dat is de pensioenleeftijd voor gekozen burgemeesters. Broertjes is nu nog met ziekteverlof, maar hij verwacht komende september weer aan het werk te gaan. Sinds mei wordt de functie waargenomen door Charlie Aptroot. Broertjes is sinds juli 2011 burgemeester in Hilversum. Eerder was hij journalist en hoofdredacteur van de Volkskrant.

Edo Haan blijft langer aan als burgemeester van Maassluis. De gemeenteraad heeft hem op 9 juni voorgedragen voor herbenoeming. Haan is sinds november 2015 in functie in Maassluis. Eerder was hij raadslid en wethouder in Zoetermeer. Ook werkte hij lange tijd als rijksambtenaar. Hij is lid van de PvdA.

Jan Herman de Baas wordt tijdelijk gemeentesecretaris/algemeen directeur van Arnhem. Hij begint op 15 juni 2021 en blijft tot de functie definitief wordt ingevuld. De Baas was eerder ook (interim-)gemeentesecretaris bij diverse gemeenten en hij was interim-provinciesecretaris van Zuid-Holland en Utrecht. In Arnhem vervangt hij Rob van Wuijtswinkel die per 1 augustus 2021 aan de slag gaat bij adviesbureau Geerts en Partners.

Bram Bouwman is per 18 mei 2021 benoemd tot gemeentesecretaris van Grave. Bouwman bekleedde de afgelopen jaren leidinggevende functies in de gemeenten Oldenzaal en Mook en Middelaar. Zijn laatste functie was teamleider Financiën en Manager Bedrijfsvoering bij de Werkorganisatie CGM, het ambtelijk samenwerkingsverband van Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert. Toen was hij ook al plaatsvervangend gemeentesecretaris.

Met ingang van 16 augustus 2021 is Heleen Kromkamp de nieuwe gemeentesecretaris en algemeen directeur van Gorinchem. Op dit moment is zij nog clustermanager Stad bij de gemeente Dordrecht. Kromkamp volgt Caroline Bos op als gemeentesecretaris. Bos is sinds 1 april 2021 gemeentesecretaris van Schiedam.