Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Peter Rehwinkel start op 1 januari 2023 als waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Die gemeente ontstaat na een fusie van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Rehwinkel (PvdA) heeft ruime ervaring als burgemeester. Hij was vijf jaar (2004-2009) burgemeester van Naarden en vier jaar (2009-2013) burgemeester van Groningen. De afgelopen jaren was hij waarnemend burgemeester in achtereenvolgens Zaltbommel (2017-2019), Bergen in Noord-Holland (2020-2021) en dit jaar in de fusiegemeente Dijk en Waard. 

Barbara de Reijke is door de gemeenteraad van Blaricum voorgedragen als nieuwe burgemeester. De Reijke is lid van de VVD en nu nog wethouder in Ouder-Amstel. Die functie bekleedt ze sinds 2018. Daarvoor was ze vier jaar fractievoorzitter in de gemeenteraad van Ouder-Amstel. Eerder werkte ze in de zorg. De Reijke volgt in Blaricum Joan de Zwart-Bloch (D66) op, die meer tijd aan haar privéleven wil besteden. Ze wordt in principe op 8 februari 2023 beëdigd.

Marieke Moorman wordt de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Zij is nu nog burgemeester van Bernheze (sinds 2013). Voor de PvdA'er burgemeester werd, was ze onder meer raadslid en wethouder in Tilburg. Moorman wordt begin 2023 in Land van Cuijk geïnstalleerd. Die gemeente ging op 1 januari 2022 van start na een fusie van Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave. Het afgelopen jaar was Wim Hillenaar (CDA) waarnemend burgemeester.

Sandra van ’t Hooge is op 7 december 2022 door het college van Opsterland benoemd tot gemeentesecretaris. Van ’t Hooge bekleedde die functie sinds september al op interimbasis. Toen stapte Manja van der Weij over van Opsterland naar de provincie Drenthe. Van ’t Hooge werkt sinds maart 2021 bij Opsterland, waar ze tot september directeur en locogemeentesecretaris was.

De gemeenteraad van Delft heeft Jeroen Mimpen aangewezen als zijn nieuwe griffier. Mimpen is nu nog griffier van de gemeenteraad van Vlaardingen (sinds 1 maart 2019), daarvoor was hij dat in Goeree-Overflakkee. Hij begint 1 januari 2023 in Delft, als opvolger van Raymond Jeene die in augustus 2022 raadsgriffier in Zaanstad werd. Sindsdien wordt de functie waargenomen door Gerard van Egmond.

Gemeentesecretaris Henk Mulder van Midden-Groningen gaat per 1 februari 2023 aan de slag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij wordt daar directeur van het programma Uitvoering Aanpak Piekbelasters en gaat leiding geven aan het maken van afspraken met de agrarische piekbelasters over het terugbrengen van hun stikstofuitstoot. Mulder begon zes jaar geleden als gemeentesecretaris van Midden-Groningen, daarvoor was hij onder meer kwartiermaker/directeur bij Nationaal Coördinator Groningen en wethouder in Almere. (Foto: LinkedIn)