Personalia

Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

 

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Als het aan de provincie Gelderland ligt wordt John Berends (CDA) de nieuwe commissaris van de Koning. Volgens Provinciale Staten is hij de ideale opvolger van VVD’er Clemens Cornielje, die na ruim dertien jaar op 1 februari 2019 stopt. Berends is sinds 19 maart 2012 burgemeester van Apeldoorn en was daarvoor burgemeester van Harderwijk. Eerder in de tijd was hij ook wethouder in Zwolle. Berends wordt naar verwachting op 6 februari 2019 tijdens de Statenvergadering geïnstalleerd als commissaris van de provincie Gelderland.

Gemeentesecretaris Jeroen Steverink zal begin 2019, na een dienstverband van negen jaar, de gemeente Renkum verlaten. Hij begon in april 2013 in die functie. Renkum benoemt op korte termijn een interim-secretaris.

Yolande van der Meulen vertrekt op 1 februari 2019 als gemeentesecretaris van Apeldoorn; zij gaat aan de slag als directeur bij Waterschap Rivierenland. Van der Meulen is dan precies een jaar secretaris van Apeldoorn geweest. Eerder was zij in verschillende functies werkzaam bij Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant.

Peter van der Velden is door de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. De benoeming gaat in op 1 januari 2019 wanneer de fusie van Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen een feit is. De PvdA'er Van der Velden was achtereenvolgens burgemeester van Nieuw-Ginneken, Rosmalen, Emmen, Bergen op Zoom en Breda en in 2017 waarnemend burgemeester van Dordrecht.

Harry Keereweer is per 1 januari 2019 benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente West Betuwe. Die gemeente ontstaat door samenvoeging van Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen. De waarneming geldt tot de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester is afgerond. Keereweer (PvdA) was vanaf 2001 Statenlid in Gelderland en van 2003 tot 2011 was hij daar gedeputeerde. Tussen 2012 en 2016 was hij waarnemend burgemeester van (fusiegemeente) Groesbeek en Millingen aan de Rijn.

Henk Jan Bolding wordt waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Het Hogeland. De benoeming gaat in op 1 januari 2019 en duurt tot een kroonbenoemde burgemeester is aangesteld. Bolding was van 2001 tot 1 november 2018 provinciesecretaris van de provincie Groningen en daarvoor gemeentesecretaris van Lelystad. Het Hogeland ontstaat door een fusie van de huidige gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond.

Piet Wanrooij, de huidige gemeentesecretaris van Sint Anthonis, wordt de nieuwe gemeentesecretaris van Elburg. Hij begint daar op 1 maart 2019. Wanrooij wordt de opvolger van Johan van der Jagt die met pensioen gaat.

Bas Verkerk is door de Limburgse Gouverneur Theo Bovens aangesteld als waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Beekdaelen, die met ingang van 1 januari 2019 ontstaat na de fusie van Nuth, Onderbanken en Schinnen. Verkerk (VVD) was van 2004 tot 2016 burgemeester van Delft. Daarna was hij waarnemend burgemeester van De Bilt en Ommen. De aanstelling in Beekdaelen duurt waarschijnlijk tot medio 2019, dan wordt de installatie van een kroonbenoemde burgemeester verwacht.

Jacqueline Koops is door de gemeenteraad van Heerde voorgedragen als burgemeester. Koops (ChristenUnie) is de opvolger van Inez Pijnenburg (VVD), die in 2017 vertrok. Sindsdien wordt het burgemeesterschap waargenomen door Fred de Graaf (VVD). De nieuwe burgemeester van Heerde, die naar verwachting op 1 februari 2019 aan de slag gaat, was eerder wethouder in Stichtse Vecht en Amstelveen en raadslid in Amstelveen.

Dirk van der Borg is door de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Molenlanden. Die ontstaat door een fusie van Giessenlanden en Molenwaard. CDA'er Van der Borg is sinds 2013 burgemeester van Molenwaard, daarvoor was hij burgemeester van Graafstroom en waarnemend burgemeester van Molenwaard waarin Graafstroom in 2013 werd opgenomen. Nog eerder was hij gemeentesecretaris in Lopik, Rijssen en Rijssen-Holten. Het waarnemerschap van Van der Borg gaat in op 1 januari 2019 en duurt tot een kroonbenoemde burgemeester aantreedt.

Pagina's