Personalia

Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

 

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

In Twenterand blijft Annelies van der Kolk langer aan als waarnemend burgemeester. De sollicitatieprocedure voor een burgemeester in de gemeente leverde te weinig sollicitaties op om een goed gedragen keuze te maken. De burgemeestersvacature wordt in het voorjaar van 2020 opnieuw opengesteld. Annelies van der Kolk (ChristenUnie) is sinds 18 mei 2017 waarnemend burgemeester in Twenterand.

René Groen begint op 1 februari 2020 als gemeentesecretaris in Ede. Tot die tijd blijft interim-secretaris Piet van Elteren in functie. Hij is de tijdelijk opvolger van Jeroen van Delden, die 1 september 2018 vertrok. Op dit moment is Groen directeur Ruimtelijke kwaliteit en mobiliteit in Utrecht. Hij vervulde sinds 2010 diverse managementfuncties bij deze gemeente, zo was hij daar directeur Milieu en mobiliteit en directeur Werk en inkomen. Daarvoor was hij onder meer directeur Stadsbestuurscentrum a.i. en hoofd van de afdeling Concerncontrol bij de gemeente Dordrecht.

Judith Goossens vertrekt op 1 januari 2020 als griffier van de gemeenteraad van Maastricht. Ze gaat dan, na ruim vier jaar lokale politiek, aan de slag als secretaris van het college van bestuur van de Stichting Onderwijs Midden-Limburg. Voordat ze in Maastricht begon, was ze onder meer afdelingshoofd bij de gemeente Helden, griffier in Nederweert en manager Advies en managementondersteuning bij de gemeente Valkenswaard. (foto: Twitter)

Gemeentesecretaris Jan van Vlerken van Nuenen zwaait op 1 april 2020 af. Hij wordt in april 65 jaar en heeft dan 47 jaar gewerkt. Hij was eerder gemeentesecretaris in Zeeland (later Landerd) en Geldrop (later Geldrop-Mierlo). In 2017 verruilde hij Geldrop-Mierlo voor Nuenen.

Marleen Sijbers is opgestapt als burgemeester van Sint Anthonis, omdat ze ‘onvoldoende ruimte’ zou krijgen om haar wettelijke taken te vervullen. Zij heeft haar besluit om per direct op te stappen op 7 november 2019 laten weten aan de commissaris van de Koning in Noord-Brabant. De VVD’er Sijbers was sinds maart 2010 burgemeester van Sint Anthonis. Daarvoor was ze vier jaar wethouder in Neerijnen. Sint Anthonis gaat per 1 januari 2022 fuseren met Cuijk en Boxmeer tot de gemeente Land van Cuijk. 

De gemeenteraad van Molenlanden heeft Theo Segers voorgedragen als eerste kroonbenoemde burgemeester. Segers is nu nog burgemeester in Staphorst, waar hij in 2015 aantrad. De verwachting is dat Segers (ChristenUnie) in januari 2020 wordt geïnstalleerd in Molenlanden, waar Dirk van der Borg (CDA) nu nog waarnemend burgemeester is. Segers was tussen 1989 en 2000 raadslid namens RPF en SGP in Boskoop. Tussen 2010 en 2014 was hij wethouder in Ouderkerk. De gemeente Molenlanden ontstond op 1 januari 2019, na een fusie van Molenwaard en Giessenlanden.

Henk Jan Bolding is voorgedragen als eerste kroonbenoemde burgemeester van Het Hogeland. Bolding is sinds januari al waarnemend burgemeester van de nieuwe fusiegemeente in het noorden van Groningen. Tussen 2001 en eind vorig jaar was Bolding secretaris en algemeen directeur van de provincie Groningen en voorzitter van de Kring van provinciesecretarissen. Daarvoor was de CDA’er gemeentesecretaris in Lelystad. Hij wordt op 29 januari 2020 geïnstalleerd. Het Hogeland is op 1 januari ontstaan na een fusie van de gemeenten Bedum, Eemsmond, De Marne en Winsum.

Wim Groeneweg is door de commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters, met ingang van 13 november 2019 benoemd tot waarnemend burgemeester van Oudewater. Hij vervangt daar Pieter Verhoeve (SGP) die op diezelfde dag wordt beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van Gouda. De CDA'er Groeneweg (62) was vanaf 2011 burgemeester van Vianen, totdat deze gemeente afgelopen januari opging in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Daarna ging hij aan de slag als buschauffeur. Eerder was hij achtereenvolgens wethouder (2003-2010) en raadslid voor het CDA in Woerden. Van 1997 tot 2003 zat Groeneweg in het Dagelijks Bestuur van Politievakorganisatie ACP in Leusden en van 1991 tot 1996 was hij (regio)bestuurder van het CNV. Naar verwachting wordt voor de zomervakantie van 2020 een nieuwe, kroonbenoemde burgemeester in Oudewater benoemd.

Gemeentesecretaris Jan van Dijk vertrekt na bijna 12 jaar werkzaam te zijn geweest per 1 februari 2020 bij de gemeente Renswoude. Hij heeft een nieuwe uitdaging gevonden bij de Inclusief Groep in Nunspeet. Voor hij in 2012 werd benoemd als gemeentesecretaris was hij hoofd Omgevingsbeheer in Renswoude. 

Jolanda van de Ven wordt de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur van Laarbeek. Zij treedt in dienst op 1 januari 2020 en is de opvolger van Myriam Meertens, die sinds september 2019 gemeentesecretaris is in Weert. Van de Ven is nu nog afdelingshoofd bedrijfsvoering en publiekszaken bij de gemeente Bergeijk. Tot ze in Laarbeek begint, neemt Ad de Kroon de functie waar.

Pagina's