Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Gregor Rensen start op 15 april 2023 als waarnemend burgemeester van Maassluis. Rensen was tot 1 januari van dit jaar burgemeester van Brielle. Dat ambt bekleedde hij acht jaar.. Die gemeente fuseerde tot Voorne aan Zee. Eerder was hij wethouder in Leidschendam-Voorburg. Rensen volgt in Maassluis Edo Haan op, die onlangs is benoemd tot waarnemend burgemeester van Zwartsluis.

Hans Beenakker heeft de Gelders commissaris van de Koning en de gemeenteraad laten weten niet in aanmerking te willen komen voor een derde ambtsperiode in Tiel. Zijn huidige termijn als burgemeester loopt af op 9 januari 2024. Beenakker wil zich na ruim elf jaar gaan oriënteren op een volgende stap in zijn loopbaan. Voordat de VVD’er aantrad in Tiel, was hij onder meer burgemeester van Asten (2004-2012), wethouder in Voorburg (1999-2002) en later in Leidschendam-Voorburg (2002-2004).

Edison Rijna stopt per 18 april 2023 als gezaghebber van het openbaar lichaam Bonaire. Met ingang van die datum heeft staatssecretaris Axandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) hem benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns-Amerika. In die hoedanigheid gaat hij zich voor de 'bijzondere Caribische gemeenten' Bonaire, Sint Eustatius en Saba inzetten voor betere toegang tot fondsen van de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Op zondag 26 maart 2023 is burgemeester Paul Rüpp van de gemeente Maashorst overleden. Hij is 65 jaar geworden. De CDA’er had al eerder aangegeven dat hij zich per 1 april 2023 terugtrok als burgemeester omdat de behandeling van zijn ziekte niet het gewenste effect had. Rianne Donders (CDA) is sinds 15 december 2022 waarnemend burgemeester. Rüpp was in de jaren negentig raadslid en wethouder in Uden, later was hij gedeputeerde in Noord-Brabant.

Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, begint op 1 april 2023 als voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij is de opvolger van Hubert Bruls (CDA), burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, die de functie sinds oktober 2016 bekleedt. Bruls kon niet worden herkozen omdat hij zijn maximale termijn als voorzitter heeft volgemaakt. Kolff is nu nog portefeuillehouder brandweer binnen het Veiligheidsberaad.