Personalia

Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

 

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Erik Wietses legt zijn taken als gemeentesecretaris/algemeen directeur van De Bilt neer. Tussen het college van B en W en de gemeentesecretaris is verschil van inzicht ontstaan over de besturing van de organisatie. De overige twee leden van de directie nemen de taken van de gemeentesecretaris vanaf 11 oktober 2019 waar. De gemeente wil zo snel mogelijk voorzien in de opvolging van Wietses die sinds 1 mei 2014 gemeentesecretaris was.

Crys Larson is door de gemeenteraad van Wijdemeren voorgedragen voor benoeming tot burgemeester. De VVD'er volgt daar Freek Ossel (PvdA) op die sinds juni 2017 waarnemend burgemeester is. Crys Larson is momenteel Statenlid in de provincie Noord-Holland. Daarnaast vervult zij vanuit haar eigen management- & adviesbureau diverse leidinggevende ambtelijke functies bij gemeenten. Van 2010 tot 2014 was zij wethouder in Ouder-Amstel. Larson wordt op 19 november 2019 in Wijdemeren geïnstalleerd.

Willibrord van Beek is vanaf 14 oktober2019  waarnemend burgemeester van Gennep. Hij vervangt daar Peter de Koning (VVD) die officieel per 1 november 2019 opstapt maar zijn taken begin september al heeft neergelegd, vanwege verstoorde verhoudingen binnen het college van B en W. Volgens de Limburgse gouverneur Theo Bovens is de VVD'er Van Beek een ervaren bestuurder ddie rust kan brengen in het gemeentebestuur. Van Beek was van 2013 tot 2019 commissaris van de Koning in de provincie Utrecht. Daarvoor was hij waarnemend burgemeester in Bernheze. In 2006 was Van Beek voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer en van 1998 tot 2012 Kamerlid. Het is de bedoeling dat nog voor het zomerreces een kroonbenoemde burgemeester in Gennep kan worden geïnstalleerd. (foto: Wikipedia/Sebastiaan ter Burg)

Jeannette Zwijnenburg (VVD) neemt 10 oktober 2019 afscheid van de inwoners van Haaren (Noord-Brabant). Zij was al sinds februari 2019 met ziekteverlof als gevolg van een verstoorde relatie met de wethouders. Sindsdien wordt het burgemeesterschap waargenomen door Yves de Boer (VVD) die aanblijft tot 1 januari 2021. Dan komt er een eind aan het bestaan van de gemeente die wordt verdeeld over Tilburg, Boxtel, Oisterwijk en Vught. Jeannette Zwijnenburg begon 21 oktober 2013 als burgemeester van Haaren; zij had al aangegeven niet voor een tweede termijn beschikbaar te zijn. Voor zij burgemeester werd, was zij gemeenteraadslid in Woudrichem (2000-2006) en lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant (2007-2013).

Sjors Fröhlich is door de gemeenteraad van Vijfheerenlanden voorgedragen voor benoeming tot burgemeester. Fröhlich is nu hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Hij wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente die op 1 januari 2019 ontstond na een samengaan van Leerdam, Zederik en Vianen. Sinds die tijd wordt het burgemeesterschap waargenomen door Jan Pieter Lokker (CDA). Voor hij in 2013 hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio werd, was Fröhlich de stem van diverse radioprogramma's van de NCRV. Voor de NOS was hij jarenlang verslaggever van het sportprogramma Langs de lijn. 

Johan Remkes (VVD) wordt waarnemend burgemeester van Den Haag. De Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft hem met ingang van 12 oktober 2019 benoemd na het opstappen van Remkes' partijgenoot Pauline Krikke. Remkes was van 2010 tot 1 januari 2019 commissaris van de Koning in Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2002-2007) en staatssecretaris van Volkshuisvesting en Stedenbeleid (1998-2002). Hij is ook lid geweest van de Groningse gemeenteraad (1978-1982 en 1994-1996) en van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Groningen (1978-1993). In 1993 werd hij Tweede Kamerlid. De procedure voor een kroonbenoemde burgemeester voor Den Haag wordt voorlopig niet gestart om Remkes de tijd te geven voor bestuurlijke stabiliteit te zorgen.

Egbert Lichtenberg wordt de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Altena die op 1 januari 2019 van start ging na een samengaan van Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Lichtenberg is nu nog algemeen directeur van de gemeenschappelijke regeling WAVA/MidZuid, de sociale werkvoorziening in West-Brabant. Daarnaast is hij fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Papendrecht. Van 1998 tot 2007 werkte Lichtenberg bij de gemeente Oosterhout in diverse functies, waarvan sinds 2000 in de directie en de laatste vier jaren als adjunct-gemeentesecretaris. Van 1993 tot 1998 werkte hij bij de gemeente Papendrecht als algemeen bestuurlijke medewerker en Kabinetschef. Lichtenberg wordt 9 december 2019 in Altena geïnstalleerd. Tot die tijd is Marcel Fränzel nog de waarnemend burgemeester.

Servaas Stoop wordt de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente West Betuwe. De gemeenteraad heeft hem voor benoeming voorgedragen. Stoop (SGP) was eerder burgemeester van Dirksland (2002-2012) en Korendijk (2013-2018). In 2019 was hij waarnemend burgemeester van Zuidplas (tot 30 september 2019). Stoop was ook ruim 26 jaar lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland (1992-2018). West Betuwe ontstond op 1 januari 2019 door een fusie van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Sinds de start van de gemeente is de PvdA'er Harry Keereweer daar waarnemend burgemeester. Servaas Stoop wordt 22 november 2019 in West Betuwe geïnstalleerd.

Harald Bouman is opgestapt als burgemeester van Noordoostpolder. Op 7 oktober 2019 maakte hij zijn besluit bekend. Als reden voor zijn plotselinge vertrek voerde hij aan dat er een te groot verschil van inzicht was met zijn directe werkomgeving over de wijze waarop hij de gemeente wilde besturen. 'De vraag of ik de gemeente voldoende recht doe als ik als burgemeester zou blijven, heb ik tot mijn verdriet uiteindelijk met nee moeten beantwoorden', schreef hij in een verklaring. Bouman was nog maar 10 maanden burgemeester, in december 2018 werd hij geïnstalleerd als opvolger van Aucke van der Werff. Daarvoor was hij wethouder in Eemsmond voor de lokale partij Gemeentebelangen Eemsmond. Tot de commissaris van de Koning van Flevoland, Leen Verbeek, een waarnemer heeft benoemd, neemt locoburgemeester Marian Uitdewilligen de taken van Bouman over.

Josee Gehrke stopt per 1 maart 2020 als griffier van de gemeenteraad van De Wolden. Dat heeft zij de raad laten weten. Gehrke is dan bijna 17 jaar raadsgriffier in De Wolden geweest en gaat met pensioen. Voor zij naar De Wolden ging, was zij beleidsmedewerker bij de gemeente Haarlemmermeer, afdelingshoofd in Assen en gemeentesecretaris van Winsum. Ook was zij bestuurslid van de Vereniging van Griffiers en van de VNG. In 2015 werd zij de eerste voorzitter van de VNG-commissie Raadsleden & Griffers.

Pagina's