Hét overzicht van alle wisselingen in het lokaal bestuur.

Tips voor de rubriek Personalia kunt u sturen aan Monique Westenbroek

Voor informatie over VNG Magazine en actuele artikelen kijkt u op de VNG Magazine overzichtspagina

Rob van Reijswoud begint op 1 december als gemeentesecretaris van Ouder-Amstel. Van Reijswoud werkte tot begin dit jaar bij de gemeente Lelystad, waar hij in 2009 begon als loco-gemeentesecretaris en uiteindelijk plaatsvervangend directeur werd. Daarvoor werkte hij achtereenvolgens bij de gemeenten Den Helder, Purmerend en Enkhuizen. Van Reijswoud is ook politiek actief: hij is fractievoorzitter van de VVD in Enkhuizen.

Martien Brander begint op 1 januari 2021 als gemeentesecretaris van Woerden. Hij werkt sinds 2017 als directeur in de Utrechtse gemeente en was de laatste maanden als waarnemend gemeentesecretaris. Zijn benoeming volgt op het vertrek van Michiel van Kruijsbergen. De toenmalige gemeentesecretaris van Woerden stapte in april over naar de brandweer. Brander werkte eerder 11 jaar voor de gemeente Haarlemmermeer.

Maaike Pippel is vanaf 1 januari 2021 de nieuwe gemeentesecretaris van Zandvoort. Ze is tot die tijd nog werkzaam voor HLTsamen, de werkorganisatie van Hillegom, Lisse en Teylingen, als concernmanager bedrijfsvoering. Ook is ze locogemeentesecretaris in Hillegom en Lisse. Pippel wordt in Zandvoort de opvolger van Willem van den Berg, die sinds september 2018 interim-secretaris is.

In Zeewolde treedt Karel Hamstra op 1 januari 2021 aan als gemeentesecretaris. Hij is de opvolger van Rob van Nunspeet, die na bijna twintig jaar afscheid neemt van deze gemeente. Hamstra is op dit moment nog directeur Bedrijfsvoering bij Meerinzicht, een samenwerkingsverband van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Hij was eerder werkzaam bij de gemeente Zeewolde in diverse functies, zo was hij daar afdelingshoofd Ontwikkeling en directeur Grondbedrijf.

Henk Jan Meijer (VVD) is op 18 november 2020 aangesteld als  waarnemend burgemeester van Enschede. Hij is de tijdelijke vervanger van Onno van Veldhuizen, die geveld is door het coronavirus en thuis herstelt. Omdat niet duidelijk is hoe lang dat herstel duurt, heeft de commissaris van de Koning in overleg met Enschede een waarnemer aangesteld. Meijer was negentien jaar, tot 2019, burgemeester van Zwolle en was eerder raadslid en wethouder in Den Haag. Hij is nu lid van de Eerste Kamer.

Rob van Nunspeet vertrekt na bijna 20 jaar als gemeentesecretaris van Zeewolde. Hij gaat per 1 januari 2021 met pensioen. Van Nunspeet is dan ruim 40 jaar gemeenteambtenaar geweest. Hij wordt in Zeewolde opgevolgd door Karel Hamstra.