Een duurzaam 2030: dáár werken we naartoe. In de Global Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, komen alle opgaven die gemeenten nu moeten aanpakken samen: de energietransitie, het tegengaan van ongelijkheid, het bevorderen van duurzaam economisch herstel. Maar met nog maar negen jaar te gaan om de Global Goals te behalen, is er werk aan de winkel.

Daarom organiseerde de VNG op 11 maart 2021 de tweede editie van de Global Goals Gemeenten Meet-up. De Meet-up onderstreepte hoe ontzettend belangrijk het is dat gemeenten op een integrale manier gaan werken aan duurzaamheid: fysiek, sociaal én economisch. Want die kruisverbanden, dát is waar de Global Goals Agenda om gaat. En de VNG is niet de enige die dat belangrijk vindt, zo getuigen de maar liefst 380 aanmeldingen voor de Global Goals Gemeenten Meet-up vanuit alle hoeken van gemeentelijk én Caribisch Nederland. Een krachtig geluid vanuit lokaal Nederland dat het belang van het halen van de mondiale duurzaamheidsdoelen onderstreept.

Live vanuit een studio op het VNG kantoor "de Willemshof" verenigden we het inmiddels 103 gemeenten tellende Gemeenten4GlobalGoals netwerk, deelden sprekers uit tientallen gemeenten in plenaire sessies en in deelsessies inspirerende praktijkvoorbeelden van hoe je lokaal aan de slag kunt met de Global Goals, en werden ideeën uitgewisseld over hoe we samen nóg meer impact kunnen maken. Een samenvatting van deze ideeën en actiepunten per deelsessie vindt u in onderstaand verslag gebundeld, zodat ook u deze actiepunten kunt uitvoeren om de Global Goals lokaal goed te verankeren in de opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2022!

Verslagen van de workshops

Hieronder volgen de verslagen van de workshops.

Voor meer informatie: globalgoals@vng.nl