25 September is de ‘verjaardag’ van de Global Goals; de dag waarop de duurzame ontwikkelingsdoelen zijn aangenomen door de Verenigde Naties. Over de hele wereld worden op deze dag activiteiten rondom de duurzaamheidsdoelen georganiseerd.

Gemeenten spelen een voortrekkersrol in het realiseren van de Global Goals in Nederland: inmiddels maken meer dan 122 gemeenten werk van het behalen van de doelen waaraan Nederland zich op 25 september 2015 heeft gecommitteerd. Om te laten zien dat de Nederlandse gemeenten werk maken van het behalen van de duurzaamheidsdoelen, organiseert het Gemeenten4GlobalGoals-netwerk jaarlijks een Vlaggendag met activiteiten daaromheen.

Na geslaagde edities van de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag in de voorgaande jaren, vindt er ook dit jaar een uitgebreide Vlaggendag plaats. In september bestaan de Global Goals 8 jaar en daarom hijsen zoveel mogelijk gemeenten de Global Goals vlag. De Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag wordt gecoördineerd door VNG International, inclusief informatiepakketten en communicatiemiddelen.

Meld uw gemeente aan voor de Global Goals Vlaggendag 2023

Als uw gemeente nog geen Global Goals gemeente is, dan is Vlaggendag het moment om aan te sluiten bij het Gemeenten4GlobalGoals-netwerk.

Ook duurzame bedrijven en ministeries hijsen op deze dag de Global Goals vlag, via de coördinatoren Global Compact NL, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het nationale platform SDG Nederland.

Wat houdt de Vlaggendag precies in?

  • Vanuit het Gemeenten4GlobalGoals-netwerk biedt de VNG iedere Global Goals gemeente (en iedere gemeente die per 25 september Global Goals gemeente is) een vlag aan om op 25 september te hijsen aan het gemeentehuis. Ook kunnen gemeenten rondom de actie gebruikmaken van de standaard communicatiematerialen die het Gemeenten4GlobalGoals-netwerk levert (campagnematerialen en uw op maat gemaakte Gemeenten4GlobalGoals logo).
  • Op 25 september hijst uw gemeente de Global Goals-vlag aan het gemeentehuis. Dit gaat gepaard met een openbare toespraak of uiting van een gemeentebestuurder over de Global Goals. Communiceer dit via sociale media en maak er een feestelijk moment van door inwoners, gemeenteraadsleden, personeel en/of de pers te betrekken bij het moment. De vlag blijft gedurende de hele dag hangen, en waarom ook niet daarna?
  • Het twitteraccount van Gemeenten4GlobalGoals wordt de verbindende factor van alle vlaggen die door het land gehesen worden. We werken ernaar toe om het hijsen van de vlaggen door geheel Nederland zichtbaar te maken op de SDG Action Day 2023, hét grootste Nederlandse Global Goals evenement dat plaatsvindt op dezelfde dag. Tegelijkertijd linken we naar de nationale actie, en internationaal naar de Vlaamse VVSG en de Deutsche Städtetag.
  • Wilt u meer organiseren rondom de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag? Dat juichen we toe. U kunt bijvoorbeeld het hijsen van de vlag koppelen aan de organisatie van een Global Goals evenement in uw gemeente, of het moment gebruiken om lokale duurzame helden in het zonnetje zetten. Dit kan uw gemeente zelf invullen en we blijven daarvan graag op de hoogte, zodat we ernaar kunnen verwijzen via social media.

Wat verwachten we van deelnemende gemeenten?

  • U registreert uw deelname
  • U hijst de Global Goals-vlag op 25 september 2023
  • U brengt de Global Goals op en in de week van 25 september onder de aandacht in de gemeente en via social media, met link naar @G4GlobalGoals en #Gemeenten4GlobalGoals
  • U bewaart de vlag na 25 september voor hergebruik in een volgend jaar

Hoe neemt uw gemeente deel aan de Vlaggendag actie?

Hoe meer gemeenten meedoen, hoe zichtbaarder onze gemeenschappelijke actie. Laat ons via uw registratie weten hoe u van plan bent om mee te doen.

Meer inspiratie en informatie

Deze activiteit is mede gefinancierd vanuit de Europese Commissie en PLATFORMA. 

EU Funded en Platforma logo's