Fairtrade Gemeente

Burgers betrekken en tegelijkertijd duurzame handel bevorderen: dat is wat de Fairtrade Gemeente campagne wil. De Fairtrade Gemeente campagne richt zich erop om door meer eerlijke handel, boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat te stellen om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

De campagne deelt de titel ‘Fairtrade Gemeente’ uit aan gemeenten waarin winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners én de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen, werkt de lokale gemeenschap aan het behalen van zes criteria rondom duurzame handel die te vinden zijn in de Handleiding Fairtrade Gemeente.

De campagne zorgt ervoor dat horeca, winkels, bedrijven en inwoners samenwerken. Aan bewustwording én het gebruik van fairtrade.

Mirjam van ’t Veld, oud-burgemeester van Amstelveen en Stichtse Vecht

Door te werken aan Fairtrade geeft u invulling aan meerdere Global Goals én valt u binnen de richtlijnen voor Duurzaam Inkopen. Inmiddels zijn er 86 Fairtrade Gemeenten en 142 gemeenten die actief werken om Fairtrade Gemeente te worden. Wilt u meer informatie over de campagne? Neem dan een kijkje op www.fairtradegemeenten.nl.

Fairtrade Handelsmissie

Fairtrade inkopen heeft niet alleen te maken met gemeentelijk handelen in Nederland, maar óók met de internationale economische relaties van gemeenten. Fairtrade Gemeente Oss is een mooi voorbeeld van hoe gemeenten internationaal kunnen werken aan eerlijke handel.

Burgemeester van Oss Wobine Buijs-Glaudemans sloot in 2017 aan bij een economische handelsmissie naar Vietnam, waarin ze aandacht besteedde aan Fairtrade. Platform Global Goals Oss verzocht de gemeente meer aandacht te besteden aan dit thema, en stelde voor de missie de vraag:

Oss is een Fairtrade gemeente sinds 2013. Hoe verhoudt dat zich tot onze handelsrelaties met Vietnam?

Platform Global Goals Oss

Het bezoek leidde onder andere tot meer afzet voor Fairtrade producten in Oss en veel publiciteit voor het thema Fairtrade. In een volgend bezoek aan Vietnam werden door de Burgemeester zaken rondom voedselverspilling aangekaart.

Door te werken aan Fairtrade werkt u niet alleen aan meerdere Global Goals, maar ook aan de belangrijke internationale component van duurzame ontwikkeling. 

Meer informatie over de Fairtrade campagne? Neem dan een kijkje op www.fairtradegemeenten.nl.

ggoals bij 8