VNG Magazine nummer 3, 28 februari 2025

Tekst: VNG

Ledenbijeenkomst op 21 maart

De VNG wil samen met alle gemeenten actie ondernemen om het zogeheten financiële ravijn te voorkomen. We willen in een ledenbijeenkomst op 21 maart op basis van een appreciatie van de uitkomsten van het Overhedenoverleg van 11 maart met alle gemeenten gezamenlijk onze koers bepalen. 
Deze ledenbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 21 maart van 11.00 tot 13.00 uur in het VNG-kantoor in Den Haag. Alle gemeenten ontvangen nog een uitnodiging hiervoor. We doen een dringend beroep op u om in het belang van gemeenten en hun inwoners aan deze ledenbijeenkomst deel te nemen.


Terugblik bestuursvergadering 24 januari 2025

Op de agenda van het VNG-bestuur stond onder meer de benoeming van de (waarnemende) bestuurs- en commissieleden, de inzet richting het BOFv en het Overhedenoverleg, en asiel en migratie.

Benoeming (waarnemende) bestuurs- en commissieleden

Het bestuur heeft, op basis van het advies van de Voordrachtscommissie, (waarnemende) bestuurs- en commissieleden benoemd, onder wie Ton Heerts als (waarnemend) commissievoorzitter Bestuur en Veiligheid en Chantal Zeegers als (waarnemend) commissievoorzitter Economie, Klimaat, Energie en Milieu. De formele benoeming vindt plaats op de ALV van 18 juni. Tegenkandidaten kunnen vooraf nog worden ingediend. De vacature voor voorzitter van het College voor Arbeidszaken opent in maart. Tot de ALV wordt de functie waargenomen door Rachel Streefland, wethouder van Utrecht.

Inzet richting BOFv 6 maart en Overhedenoverleg 11 maart

Het bestuur besprak de strategie en inzet van de VNG richting het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv) van 6 maart en het Overhedenoverleg van 11 maart. Het bestuur is van mening dat in het Overhedenoverleg afspraken met het kabinet gemaakt moeten worden over het van kaft tot kaft uitvoeren van het rapport-Van Ark over de jeugdzorg én dat het ravijn gedempt moet worden.  
Bij de start van het huidige kabinet had de VNG aanvankelijk vertrouwen in goede afspraken over structureel voldoende middelen voor gemeenten, maar dat is tot op heden niet gelukt. Zonder verandering zal het gesprek in het Overhedenoverleg gaan over de onmogelijkheid om te kunnen bijdragen aan de uitvoering van een gezamenlijke agenda (thema’s: robuuste ruimtelijke keuzes/wonen; bestaanszekerheid; zorg en welzijn en landelijk gebied). Dit kan gevolgen hebben voor akkoorden zoals het IZA en de ­afspraken van de Woontop in december. Onderdeel van het gesprek wordt dan ook dat gemeenten nooit meer in een positie terecht willen komen dat het rijk onvoldoende middelen geeft voor de uitvoering van medebewindstaken. 
Inmiddels heeft de VNG een lobby- en mediacampagne gestart die loopt tot het debat over de Voorjaarsnota op 26 maart in de Tweede Kamer. Zie voor meer informatie vng.nl/hetravijn.

Asiel en Migratie

Mark Boumans gaf als voorzitter van de Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie een terugkoppeling van het gesprek in de TCAM. De zorgen van de commissie gaan op dit moment vooral over het verbod op versnelde huisvesting van statushouders. Ze vrezen dat deze maatregelen de problemen in de asielketen verder zullen vergroten. 
De VNG blijft zich actief inzetten voor behoud van de spreidingswet en het behoud van de huidige regelgeving rondom de taakstelling voor de huisvesting van statushouders. De VNG wil voorkomen dat de intrekking of aanpassing van wet- en regelgeving leidt tot verdere verstopping van de asielketen en tot grotere druk op gemeenten. Het bestuur geeft als advies mee om in het vervolgtraject en in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen goed de raadsleden te betrekken. 

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging