VNG Magazine nummer 11, 18 juni 2021

Tekst: Rutger van den Dikkenberg

Enschede, Rotterdam, Den Haag en Nissewaard zijn de winnaars van de eerste jaargang van Gemeente­Delers, een wedstrijd om succesvolle gemeentelijke initiatieven voor het voetlicht te brengen. Dat werd bekendgemaakt op het VNG Jaarcongres. De ingezonden projecten zijn onderverdeeld in vier categorieën. 

Enschede viel in de prijzen in de categorie Datagedreven werken met een project om de informatievoorziening aan burgers te verbeteren. Inwoners ervaren die vaak nog als een doolhof, omdat de voorziening vanuit de behoefte van de overheid wordt ingericht. Enschede zette een aantal service blueprints op, waarbij nadrukkelijk werd gekeken naar de reis die de klant door de data maakt.

Rotterdam won met de Digitale Balie. Vanwege corona konden inwoners niet zomaar voor een afspraak naar het stadhuis komen. Rotterdam stelde daarom de mogelijkheid in om te videobellen, zodat er toch oogcontact gemaakt kon worden, inclusief identificatie en veilig betalen.

Den Haag won met haar bewerking van Open Stad, een tool die oorspronkelijk in Amsterdam werd ontwikkeld als open source-platform om participatiewebsites te ontwikkelen. 
Nissewaard pakte prijs in de laatste ­categorie, externe dienstverlening: snelle stappen. De gemeente ontwikkelde de High Five-methodiek, waarbij in vijf ­thema’s wordt gekeken naar het verbeteren van het welzijn van de inwoners.

GemeenteDelers is een nieuwe wedstrijd om gemeenten te stimuleren om goede initiatieven te delen. De wedstrijd is een initiatief van VNG Realisatie, de Vereniging Directeuren Publieksdiensten, het A&O fonds Gemeenten, Maatschappelijke Alliantie en BZK.