De Participatiewet is er om een toereikend en voorspelbaar bestaansminimum te garanderen. Op dit moment voorziet de wet hier onvoldoende in. Daarom is een fundamentele herziening nodig, zodat het vertrouwen van de inwoners toeneemt en gemeentelijke ambtenaren meer ruimte krijgen om te kijken naar individuele omstandigheden. De wet wordt de komende jaren herzien, waarbij we 3 sporen bewandelen om de gestelde doelen te halen.
Programma Participatiewet in Balans
In het programma Participatiewet in Balans werken we via 3 sporen aan de fundamentele herziening van de Participatiewet:
- Spoor 1: 21 wijzigingen om de wet beter te laten aansluiten op de omstandigheden van inwoners.
- Spoor 2: de fundamentele herziening van het stelsel op de lange termijn. We werken deze samen uit met gemeenten en partners van gemeenten.
- Spoor 3: het blijvend investeren in vakkundigheid van professionals en managers en het lerend vermogen van de organisaties die werken met de Participatiewet.
In 2025 gaan we aan de slag met spoor 1. Om gemeenten te helpen bij het implementeren van de wijzigingen ondersteunt de VNG met handreikingen, formats en (online) bijeenkomsten. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Mail naar participatiewet@vng.nl. De VNG heeft samen met Divosa en het ministerie van SZW een advies gemaakt over de invoer van de wijzigingen.
Wilt u op de hoogte worden gehouden van de activiteiten die wij organiseren meldt u dan aan voor onze interesselijst.
Nieuws
Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt
De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt (VNG, UWV, Divosa en Cedris) houdt zich bezig met het werkend krijgen van de 35 arbeidsmarktregio’s. De huidige situatie op de arbeidsmarkt stelt partijen voor een gezamenlijke opgave om de matching te verbeteren. Centraal staat de vraag: Hoe krijg en houd je mensen arbeidsfit zodat ze duurzaam aan de slag kunnen? Dat lukt alleen door samen te werken met werkgevers, onderwijs en andere beleidsterreinen zoals zorg, integratie en economie. De Programmaraad zoekt deze samenwerking, afhankelijk van het vraagstuk, gericht op.
Vraag en antwoord
Agenda
Aan de slag met de Gemeentelijke Uitvoering
Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), het bijbehorende fonds GGU en subsidies vanuit het rijk. Elke gemeente draagt bij aan het fonds GGU en kan gebruik maken van de collectieve oplossingen.
Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.
Kennisomgeving preventie, toezicht en naleving Participatiewet
In de kennisomgeving Participatiewet vindt u informatie en instrumenten waarmee u preventie, toezicht en naleving binnen uw gemeente kunt inrichten. De kennisomgeving is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de uitvoering van de Participatiewet.
Praktijkvoorbeelden
Publicaties & Brieven
