Meedoen in een baan betekent veel voor mensen: financiële zelfstandigheid, sociale contacten, een duidelijke dagstructuur, meer welbevinden. Dit geldt ook voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, ook zij moeten naar vermogen mee kunnen doen.
Nieuws
Ons standpunt
De Participatiewet is er om een toereikend en voorspelbaar bestaansminimum te garanderen. En eerlijk gezegd, doet de wet dat op dit moment onvoldoende. Daarom is een fundamentele herziening van de wet noodzakelijk in samenhang met het toeslagenstelsel, zodat vertrouwen toeneemt, de menselijke maat toegepast kan worden en vereenvoudiging plaatsvindt.
Handreiking energietoeslag
Stimulansz heeft, in opdracht van het ministerie van SZW de 'Handreiking eenmalige energietoeslag' opgesteld. Daarin zijn ook de landelijke richtlijn eenmalige energietoeslag, modelbeleidsregels, modelbrieven en - beschikkingen en een modelaanvraagformulier opgenomen. De handreiking krijgt regelmatig een update.
Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt
De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt (VNG, UWV, Divosa en Cedris) houdt zich bezig met het werkend krijgen van de 35 arbeidsmarktregio’s. De huidige situatie op de arbeidsmarkt stelt partijen voor een gezamenlijke opgave om de matching te verbeteren. Centraal staat de vraag: Hoe krijg en houd je mensen arbeidsfit zodat ze duurzaam aan de slag kunnen? Dat lukt alleen door samen te werken met werkgevers, onderwijs en andere beleidsterreinen zoals zorg, integratie en economie. De Programmaraad zoekt deze samenwerking, afhankelijk van het vraagstuk, gericht op.
Vraag en antwoord
-
Vervolg vraag: Hoe zit dit als een tijdelijk dienstverband wordt verlengd of wordt omgezet in een vast dienstverband?
Antwoord
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Jurisprudentie over de interpretatie van dit artikel is (nog) niet voorhanden. Wel kan de bedoeling van het artikel nader worden toegelicht.
De regering heeft willen voorkomen dat ingeval een werknemer verhuist naar een andere gemeente, werkgever en werknemer opeens als gevolg van die verhuizing met andere regels geconfronteerd worden. Zeker wanneer dat tot gevolg heeft dat de werknemer zijn baan verliest. Het is van belang dat mensen die een baan hebben en naar een andere gemeente verhuizen, hun baan behouden.
De regionale Werkbedrijven kunnen een rol spelen om in de praktijk op goede wijze met verhuizingen om te gaan. In de notitie «uitgangspunten Werkkamer» van 29 januari 2014 van de Werkkamer is vastgesteld dat elke regio oplossingen moet formuleren voor de gevallen waarbij de werknemer verhuist (/sites/default/files/20140129-uitgangspunten-werkkamer_0.pdf). Geadviseerd wordt daarom om dit vraagstuk regionaal te agenderen.
Aan de slag met de Gemeentelijke Uitvoering
Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), het bijbehorende fonds GGU en subsidies vanuit het rijk. Elke gemeente draagt bij aan het fonds GGU en kan gebruik maken van de collectieve oplossingen.
Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.
Kennisomgeving preventie, toezicht en naleving Participatiewet
In de kennisomgeving Participatiewet vindt u informatie en instrumenten waarmee u preventie, toezicht en naleving binnen uw gemeente kunt inrichten. De kennisomgeving is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de uitvoering van de Participatiewet.