Nieuws
Met het wetsvoorstel Participatiewet in balans gaat het demissionair kabinet in de dienstverlening aan mensen met een bijstandsuitkering meer uit van vertrouwen. Ook moet de uitvoering voor gemeenten eenvoudiger en kunnen professionals meer rekening houden met wat er speelt in iemands leven.
Gemeenten moeten zo snel mogelijk de term ‘fraude’ uit ICT-systemen verwijderen als deze term gekoppeld is of gekoppeld kan worden aan een persoon in het kader van de Participatiewet. Dat is de consequentie van 2 uitspraken van de Rechtbank Rotterdam.
De Staatscommissie demografische ontwikkelingen stelt een gematigde groei voor van de bevolking via beheerste immigratie. Dit lijkt een verstandige keuze om de effecten van vergrijzing op te vangen. In een position paper stellen we onder andere voor om werk te maken van onbenut arbeidspotentieel.
De VNG en Divosa steunen de voorgenomen wijzigingen in de Participatiewet. Gemeenten kunnen daardoor structureel maatwerk bieden in het financieel ontzorgen van statushouders. Wel vragen beide organisaties nog aandacht voor de uitvoering van deze wijziging.
Op dinsdag 14 mei is er een commissiedebat met minister Schouten over de Participatiewet. We geven aan de minister mee dat we blij zijn met de eerste stappen die zijn gezet naar een set wetswijzigingen. Maar dit heeft alleen succes als we ook werk maken van een fundamentele herziening van de Participatiewet.
De herziening van de Participatiewet is een grote opgave die alleen slaagt als alle betrokken partners deze gezamenlijk uitvoeren. Vandaag is daar een goede stap in gezet. De VNG overhandigde de Leeragenda Participatiewet in balans aan het ministerie van SZW.
VNG en Divosa vragen nogmaals aandacht voor een haalbare tijdelijke regeling voor alleenverdieners. We willen dat gemeenten goed toegerust zijn om te voorkomen dat het inkomen van eenverdieners onder het bestaansminimum komt.
In de Voorjaarsnota is te lezen dat het kabinet extra geld vrijmaakt waarmee gemeenten de sociaal ontwikkelbedrijven beter kunnen organiseren. Het gaat om bijna € 600 miljoen voor de komende 10 jaar. Vanaf 2035 is er structureel € 100 miljoen per jaar beschikbaar.
De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) heeft op 15 januari op Waarstaatjegemeente.nl nieuwe cijfers gepubliceerd over het sociaal domein. De cijfers bieden inzicht in het gebruik van de Participatiewet, beschermd wonen, de stapeling van voorzieningen en de woonsituatie van 70-plussers.
Sinds 2019, toen het abonnementstarief werd ingevoerd, is het aantal mensen dat hulp bij het huishouden krijgt met 27% gestegen. Het gaat hierbij om hulp als maatwerkvoorziening in de Wmo. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD).