Wanneer kennis, kunde en data van verschillende organisatie bij elkaar komt, levert dit vaak nieuwe inzichten op. Door samen te werken met andere partners in het sociaal domein heeft u als gemeente een grotere slagkracht bij 'veelzijdige' handhavingsvraagstukken en vergroot u de kans op een duurzame oplossing.
Het ministerie van SZW neemt met de 'Samenwerkingsovereenkomst voor Interventieteams' sinds 2003 het voortouw om handhaving in ons domein meer integraal te benaderen. Op basis van dit samenwerkingsconvenant wordt intensief samengewerkt om oneigenlijk gebruik en misbruik van uitkeringen en toeslagen op het gebied van sociale zekerheid en daarmee samenhangende misstanden tegen te gaan. Een projectmatige en interdisciplinaire benadering zorgt voor een effectieve inzet van capaciteit, hogere kwaliteit én voor borging van de resultaten.
Nieuws
De projecten
Landelijke stuurgroep interventieteams
Het komt regelmatig voor dat regelovertreders onderwerp zijn van onderzoek door meerdere organisaties in het sociaal domein, zoals UWV, SVB en Belastingdienst. Door samen te werken onder de vlag van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) mogen gegevensbestanden van deze partijen met elkaar worden vergeleken. De VNG biedt u de kennis om deze weg te bewandelen en ondersteunt u hierbij.
MEEST RECENTE DISCUSSIES OP HET VNG-FORUM
Vraag en antwoord
-
Om als gemeente een interventieteam te kunnen starten geldt een aantal voorwaarden:
- Er moet voldoende aanleiding zijn. Deze is aanwezig wanneer er sprake is van bovenmatige regelovertreding in het sociaal/fiscaal domein. Dit wil zeggen dat de omvang van de regelovertreding buitengewoon is, en/of dat de reguliere handhavingsinstrumenten niet meer volstaan.
- Er moet sprake zijn van problematiek waarbij minstens 1 andere partner van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) betrokken is (Belastingdienst, UWV, SVB, ISZW, Politie, IND).
- Er capaciteit voor het LSI-project kan worden vrijgemaakt (projectleider, administratieve ondersteuning, projectruimte).
- Alle betrokken diensten bereid zijn de benodigde medewerking te geven, inclusief het beschikbaar stellen van benodigde gegevens voor bestandsvergelijking.
- Er moet voldoende bestuurlijk commitment (collegebesluit) en instemming van de LSI zijn.
-
Nee, dat is niet het geval. Naleving is veel breder en richt zich bijvoorbeeld ook op goede communicatie met burgers over diensten en producten (met name in het sociaal domein). Het is hierbij van belang om helder te zijn over de voorwaarden voor diensten. Pas als dat niet leidt tot het voorkomen van (bewuste of onbewuste) regelovertreding, kan worden opgetreden en zo nodig gesanctioneerd. Hierbij zoekt de gemeente de samenwerking met partners in de (SUWI-)keten.
-
Recreatieterreinen worden regelmatig gebruikt voor onder andere huisvesting van illegaal verblijvende personen, personen die bewust de anonimiteit zoeken vanwege regelovertredend gedrag en mensen die eigenlijk zorg nodig hebben, maar de weg er naartoe niet kunnen of willen vinden. Door samen met ketenpartners de situatie op een recreatieterrein te analyseren en zo nodig te interveniëren, kunnen ongewenste situaties worden aangepakt en kan gericht hulp worden geboden aan hen die dat nodig hebben. Zo worden afgegleden terreinen weer beschikbaar gemaakt voor het oorspronkelijk doel: recreatie.
-
Burgerzaken (BZ) is de spil in een aantal belangrijke gemeentelijke processen. Zo beheert BZ de Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is de (verplichte) bron voor bijvoorbeeld de verstrekking van uitkeringen, zoals bijstand. Burgerzaken is ook de instantie die paspoorten verstrekt. Het is gewenst dat de BZ-medewerker zich bewust is van de risico’s voor het (te) snel verstrekken van identiteitsbewijzen voor de verstrekking van uitkeringen en toeslagen. Door regelmatig contact te onderhouden en kennis te nemen van elkaars werkprocessen - en de daarmee gepaard gaande risico’s - is aan te bevelen. Aansluiting bij een project als Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) kan helpen.