Huisbezoeken in coronatijd zijn een verhaal apart. Zeker in de eerste weken van de lockdown maakten gemeenten pas op de plaats. Een aantal gemeenten heeft de huisbezoeken inmiddels hervat. Andere gemeenten kijken het nog even aan. We namen een kijkje in de keuken van de gemeenten Zutphen en Leeuwarden.
Waar de ene gemeente nog wacht met het uitvoeren van huisbezoeken, daar gaan andere gemeenten alweer met de nodige waarborgen op pad. In de IJsselgemeenten kiezen ze een middenweg. Daar gaan ze binnenkort wel weer bij klanten langs, maar ze gaan daarbij ook ‘digitaal’ naar binnen.
Kan een intensiever administratief onderzoek het gebrek aan een actie op locatie in coronatijd ondervangen? Kun je de woonsituatie van een klant controleren met een gesprek op kantoor in plaats van een huisbezoek? In Dordrecht startte onlangs een pilot om antwoorden te vinden op deze en andere vragen.
Het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer presenteerde donderdag 11 juni de eerste aanbevelingen om de positie van arbeidsmigranten op de korte én langere termijn te verbeteren. De VNG volgt de ontwikkelingen nauwgezet en constateert dat de opgave naar verwachting extra...
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het Actieplan arbeidsmigratie van de CU en SP. In hun initiatiefnota pleiten ze voor een betere bescherming van arbeidsmigranten. De VNG deelt hun zorg. In een brief aan de Tweede Kamer lieten we weten hoe de omliggende problematiek ook de gemeenten raakt.
De Verkiezingen Handhaving en Toezicht zijn weer gestart! Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de Inspectieraad en beroepsvereniging Vide organiseren deze verkiezingen sinds 2012 om innovatie in het toezichts- en handhavingsvak te stimuleren. Meld uw vernieuwende project vóór 1 juli aan om...
‘Samen doen wat samen kan’ Een nieuwe naam voor VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving (KCHN). Het is voortaan VNG Naleving. Met een iets ander logo en de website op een nieuwe plek: vng.nl/naleving. Maar niet alles verandert: op de vertrouwde dienstverlening kunt u blijven rekenen.
De minister van Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven, heeft de VNG gevraagd om gemeenten op te roepen bewoners van vakantieparken niet op straat te zetten. De VNG ondersteunt deze oproep.
De Tweede Kamer debatteert 26 maart weer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Met onze brief informeren we de Kamerleden over de samenwerking tussen de gemeenten en het Rijk in de aanpak van het coronavirus en ook de rol van de VNG daarin.
‘Was een expat in je straat vroeger interessant en goed voor je woningwaarde, nu is er ergernis omdat de schoolbrief opeens in het Engels is’. Hiermee schetste de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu voor zo'n veertig bestuurders en medewerkers het vraagstuk van de toenemende internationalisering.