Binnen gemeenten zoeken afdelingen elkaar steeds vaker op om samen te werken aan betere preventie, toezicht en handhaving in het sociaal domein. Bovendien gaan gemeenten samenwerkingen aan met andere instanties. Want samenwerken versterkt de informatiepositie en draagt bij aan een betere dienstverlening aan inwoners.
Door verschillende expertises en kennisbronnen samen te brengen in een integraal team, kunnen gemeenten een gecoördineerde aanpak ontwikkelen voor preventie, toezicht en handhaving. Met als resultaat een efficiënter gebruik van middelen en een betere respons op complexe problemen. Bovendien kan de samenwerking tussen verschillende instanties leiden tot een beter begrip van de onderliggende oorzaken van problemen. Dit kan weer helpen bij het ontwikkelen van effectievere langetermijnstrategieën.
Uitdagingen bij samenwerking
Effectief samenwerken in een integraal team gaat niet vanzelf. Het kost tijd en moeite. Daarnaast kan het moeilijk zijn om de effectiviteit van een integraal team te meten en te evalueren. Het is vaak lastig om causale verbanden vast te stellen tussen de acties van het team en de uiteindelijke resultaten, zoals een afname van oneigenlijk gebruik van middelen of een betere kans op naleving van de regelgeving.
Bovendien hebben integrale teams niet altijd een duidelijke plek in de organisatie, omdat ze vaak opereren op het snijvlak van verschillende beleidsdomeinen en soms verregaande bevoegdheden hebben. Een mogelijk gevolg daarvan is dat ze niet volgens de standaardprocedures van de organisatie werken. Het is daarom essentieel om in het team vooraf afspraken te maken over transparantie, verantwoording en (waar relevant) burgerparticipatie.
Meer informatie
Meer informatie over gegevensdeling in sociaal, zorg- en veiligheidsdomein vindt u ook in de handreiking van Platform Sociaal Domein.
Waarom deze handreiking?
Als u in een interne of externe samenwerking gegevens wilt delen, moet u een aantal zaken goed regelen en vastleggen. Het gaat immers over de gegevens van mensen. Dat vraagt om zorgvuldigheid. Deze handreiking helpt daarbij. De handreiking is bedoeld voor medewerkers van bijvoorbeeld de afdeling Werk en inkomen of de afdeling BRP. De informatie is verwerkt in stappenplannen voor samenwerking en rechtmatige gegevensdeling.
U kunt de stappenplannen en de bijlage met mogelijke samenwerkingspartners ook downloaden.