Huiselijk geweld en kindermishandeling vormen een van de grootste maatschappelijke problemen, met enorme (directe en indirecte) impact, persoonlijk én maatschappelijk. Gemeenten hebben wettelijke taken op dit gebied (zie 'Rol van gemeenten' hieronder).
Nieuws
Rol van gemeenten
Gemeenten hebben wettelijke taken zoals de taak om maatregelen te nemen om kindermishandeling te bestrijden.
Meer weten over ...
Meldcode huiselijk geweld
Het is een professionele norm om een melding te doen bij Veilig Thuis bij vermoedens van acute en structurele onveiligheid. Om te bepalen of daar sprake van is, gebruiken professionals een afwegingskader in de meldcode.
Handelingsprotocol Veilg Thuis
De Veilig Thuis-organisaties fungeren als advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Het handelingsprotocol geeft professionals buiten VT inzicht hoe het samenspel tussen hen en VT verloopt en welke afwegingen VT daarbij maakt.
Geweld hoort nergens thuis, resultaten en vervolg
Het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) is december 2021 afgerond. Vanaf 1 juni 2022 is het opgegaan in het programma voor het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Lopende activiteiten en afspraken zijn ingevlochten in het Toekomstscenario. Het gaat daarbij om de z.g. prioritaire thema’s: het werken volgens de Visie gefaseerd samenwerken aan veiligheid, het versterken van lokale (wijk)teams, MDA++ en de integrale sturing op de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Vraag en antwoord
-
Dit is niet wettelijk verplicht. Het hangt af van de situatie in uw eigen gemeente. In de gemeente Hengelo is de meldcode voorgelegd aan het college van B&W.
-
Beiden. De organisaties hebben zelf een verantwoordelijkheid in deze voor hun werknemers. De gemeente Hengelo heeft een netwerklunch georganiseerd, gewijd aan het onderwerp “de Meldcode”. Hiervoor zijn, naast interne medewerkers, werknemers van Wmo-organisaties uitgenodigd. Bij deze bijeenkomst waren zo’n 100 mensen aanwezig.
-
In de wet meldcode is een meldrecht voor huiselijk geweld en kindermishandeling opgenomen. Dit houdt in dat u, ook zonder toestemming van de cliënt, informatie mag verstrekken aan Veilig Thuis en een melding mag doen. Uitgangspunt is wel dat, bijvoorbeeld tijdens het gesprek met de cliënt, wordt geprobeerd toestemming te krijgen.
Instrumenten
Praktijkvoorbeelden
Podcasts
Het programma Geweld hoort nergens thuis verzorgde een reeks podcasts over hoe mensen zich inzetten om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan, de gevolgen ervan te beperken en toe te werken naar een toekomst met minder geweld.