Kwetsbare kinderen, gezinnen en huishoudens moeten vaak te lang wachten op actie van Veilig Thuis. Hierdoor ontvangen zij niet tijdig de noodzakelijke hulp om hun thuissituatie weer veilig te maken. De wachttijden leiden tot angst, onzekerheid en stress. Alleen bij acute onveiligheid wordt direct ingegrepen.
Nieuws
Nieuws
Gendersensitiviteit is cruciaal om geweld in de privésfeer effectief aan te pakken. Het is een veelbesproken onderwerp en er zijn tal van voorlichtingsmaterialen en handreikingen ontwikkeld.
De rijksoverheid is gestart met de publiekscampagne Geweld in Huiselijke Kring. De kernboodschap: 'Twijfel je of iemand thuis wel veilig is? Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat.' Gemeenten kunnen de campagne kracht bijzetten door het delen van video's en afbeeldingen via de eigen communicatiekanalen.
De nieuwe leidraad 'Werken aan veiligheid' geeft gemeenten handvatten voor de hulp, ondersteuning en bescherming aan inwoners die te maken hebben met onveiligheid in afhankelijkheidsrelaties of ontwikkelingsbedreiging van minderjarigen. De leidraad vervangt het 'Kwaliteitskader werken aan veiligheid'.
Vrouwen met een beperking worden vaak dubbel gediscrimineerd en lopen zelfs een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik. Dat concludeert het rapport 'Dubbel benadeeld', geschreven in opdracht van het het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en de Alliantie VN-verdrag Handicap.
Het proces om op termijn de wettelijke verplichting van de Verwijsindex Risicojongeren (VIR) uit de Jeugdwet te schrappen wordt stapsgewijs doorlopen. In dit bericht de stand van zaken op dit moment.
In dit bericht informeren we u namens het ministerie van VWS over handhaving van de Verwijsindex Risicojongeren (VIR). Dit in aanloop naar het schrappen van de wettelijke verplichtingen van gemeenten voor het gebruik van de VIR uit de Jeugdwet.
De intersectorale specialistische Multidisciplinaire Aanpak (MDA++) is een veelbelovende werkwijze om meervoudige complexe problematiek, waarbij ook sprake is van huiselijk geweld, effectief aan te pakken. In 2 regio’s lopen pilots om deze werkwijze door te ontwikkelen, onderzoek wijst op positieve effecten.
De multimediale tentoonstelling 'WIJ... doorbreken de cirkel van geweld', die tot doel heeft huiselijk geweld en kindermishandeling beter bespreekbaar te maken, reist ook dit jaar nog door het land. Gemeenten die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Stichting Open mind.
Met ondersteuning vanuit het programma Geweld hoort nergens thuis gingen 5 pilotregio’s aan de slag om de aanpak tegen seksueel geweld in hun regio vorm te geven en (door) te ontwikkelen. Op basis van hun ervaringen en landelijke kennis zijn bouwstenen ontwikkeld.