Vrouwen met een beperking worden vaak dubbel gediscrimineerd en lopen zelfs een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik. Dat concludeert het rapport 'Dubbel benadeeld', geschreven in opdracht van het het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en de Alliantie VN-verdrag Handicap.

Rapport 'Dubbel benadeeld' (pdf, 456 kB)

Oorzaak in combinatie van factoren 

Dat vrouwen met een beperking dubbel worden benadeeld en een verhoogd risico lopen op geweld, uitbuiting en misbruik komt door een combinatie van factoren, zoals financiële afhankelijkheid, afhankelijkheid van zorg, stereotypering en gebrek aan toegang tot hulp en ondersteuning. Er is overigens een groot gebrek aan data over de positie van mensen met een beperking in Nederland, met name genderspecifieke data. Dit maakt het monitoren van de positie van vrouwen met een beperking onmogelijk, constateert het rapport.

'Schrijnend beeld van meervoudige discriminatie en ongelijkheid'

'De bevindingen schetsen een schrijnend beeld van meervoudige discriminatie en ongelijkheid. Ook laten ze zien dat de verplichtingen die uit de verdragen voortvloeien, nog onvoldoende zijn geborgd', schrijft het Netwerk VN-Vrouwenverdrag naar aanleiding van het rapport.

Bericht Netwerk VN-Vrouwenverdrag over het rapport 'Dubbel benadeeld' (7 maart 2024)

Aanbevelingen om positie van vrouwen met beperking te verbeteren

Het rapport doet diverse aanbevelingen om de positie van vrouwen met een beperking te verbeteren, onder andere:

  • Betrek vrouwen met een beperking, via hun vertegenwoordigende organisaties, bij het maken van beleid en programma’s en die vrouwen aangaan.
  • Verbeter data over vrouwen en meisjes met een beperking om een beter inzicht te krijgen in hun positie.