10 gemeenten in de regio Noordoost Brabant investeren met elkaar in een stevige basisinfrastructuur om de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties, succesvoller te maken.
Aangejaagd door een regionale werkgroep, genaamd ViA. 
Hierin komen de domeinen jeugd, volwassenen en veiligheid samen. Er is binnen ViA sprake van een nauwe verbinding en actieve samenwerking tussen gemeente en partners zorg en veiligheid (denk aan: Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, jeugdbeschermingsorganisaties, Vrouwenopvang, maar ook GGZ, verslavingszorg en instellingen voor jeugdhulpverlening).

Jaartal

2024

Gemeente

Het plan van aanpak van ViA is gebaseerd op de uitkomsten en aanbevelingen van het Verwey -Jonker Instituut, zoals beschreven in het rapport: "Kwestie van een lange adem."
Thema's die aan de orde komen zijn o.a. : partnergeweld en kindermishandeling, ouderenmishandeling, seksueel geweld, pleger aanpak, inzet ervaringsdeskundigheid, mensenhandel. Er wordt ingezet op: eerder en beter in beeld, duurzaam stoppen, toekomstscenario kind en gezinsbescherming.

Succesvol

Het voornaamste doel van ViA is bewustzijn creëren, tijdig signaleren en duurzaam stoppen van alle vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Daarvoor is een integrale domeinoverstijgende aanpak nodig. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Door de (governance) structuur zoals we die binnen ViA hanteren, zorgen we een stevige basis, waarop de onze gezamenlijke verantwoordelijkheid kunnen bouwen. Daarmee wordt een gezamenlijk draagvlak en urgentie gecreëerd. Bovendien wordt meerjarig geïnvesteerd in voldoen capaciteit om daadwerkelijk in actie te komen en niet te blijven hangen in "praten over". Er wordt beleid en praktijk met
elkaar verbonden. Regionale en landelijke ontwikkelingen met lokale actieplannen. 
2023 heeft in het teken gestaan van het vergroten van bewustzijn en urgentiebesef. Inmiddels hebben zijn in alle (lagen van de) organisaties bevlogen ambassadeurs gevonden. De eerste successen op casus -niveau worden gedeeld. De gemeenten zijn er nog lang niet, maar zijn hoopvol in onze ambitie dat geweld in de toekomst duurzaam gestopt kan worden.

Waardevol

De cijfers liegen er niet om: iedere 8 dagen sterft in Nederland een vrouw aan femicide; 1 op de 10 ouderen wordt mishandeld of financieel uitgebuit; in 2022 gaf 25% van de zestien- tot achttienjarigen aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van één of meerdere vormen van huiselijk geweld.
Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben een enorm effect op de toekomst van een mens. Gebleken is dat kinderen die in hun jeugd te maken kregen met jeugdzorg, als volwassene vaker zorg nodig hebben.
Wanneer sprake is van ervaringen met geweld, is de kans groot dat deze jongeren zelf geweld gaan gebruiken in hun latere relaties of opnieuw slachtoffer worden. Ook is de kans op werkloosheid voor hen vele malen groter.
Inmiddels is uit onderzoek al bekend dat financiële problemen en verslaving de voornaamste oorzaken zijn van het ontstaan van geweld.
Het onderzoek van Verwey Jonker instituut geeft handvatten voor de aanpak van dit probleem. Daar waar gemeenten deze handvatten in de praktijk brengen (bv. het werken volgens de visie gefaseerd samenwerken aan veiligheid), ziet Verwey Jonker een stijgende lijn in het duurzaam kunnen stoppen van geweld. ViA richt zich in hun aanpak op deze werkzame elementen, maar ook op het eerder signaleren en voorkomen van.

Herbruikbaar

Inhoudelijk zijn de plannen van ViA herbruikbaar voor andere gemeenten. De werkzame elementen bij de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties zijn niet regio gebonden, maar landelijk uitvoerbaar. Per thema worden uitvoeringsplannen gemaakt en worden onderliggende inhoudelijke visie-documenten geleverd.
Sommige thema's zoals het toekomstscenario kind-en gezinsbescherming kennen een landelijk programmateam van waaruit handvatten opgepakt en tot uitvoering gebracht worden.
De governance structuur zoals die in NOB is misschien minder 1 op 1 toepasbaar. De kern die er in zit: het zorgen voor gezamenlijke verantwoordelijkheid, draagvlak en voldoende loopvermogen is echter wel degelijk overdraagbaar. Het vormen van een stevige basis is iets waar ervaring mee is opgedaan en goed in geadviseerd kan worden. 

Iedereen heeft recht op veiligheid, vooral thuis! en niet alleen in Noordoost Brabant. Van alle meldingen die bij Veilig Thuis worden gedaan, slagen we er landelijk slechts in 30% van de gevallen in, het geweld duurzaam te stoppen. Dat is onacceptabel. Met deze  aanpak kunnen deze cijfers gekeerd worden. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2024.

Gerelateerde links