VNG Magazine nummer 11, 5 juli 2024

Tekst: VNG

Essay: ‘Verschraling in gemeenten is een keus van het kabinet’

Zorg, wonen, bestaanszekerheid, leefomgeving, cultuur, veiligheid: gemeenten doen er alles aan om het leven in dorpen en steden leuk en leefbaar te houden. Maar er dreigt verschraling door de grote bezuiniging op het gemeentefonds. 
Het kabinet-Schoof staat voor de keus om dit wel of niet te laten gebeuren. In het essay Verschraling in gemeenten is een keus van het kabinet geeft de VNG een aantal opties in overweging voor het regeerakkoord.

Oproep aan kabinet en Kamer

Doen we structureel geld erbij in het gemeentefonds? Accepteren we verschraling in dorpen en steden? Kiezen we ervoor ambities bij te stellen? Onze oproep aan het kabinet en de nieuwe Tweede Kamer is: maak een duidelijke keuze en ga ervoor staan.

Gemeenten cruciaal voor ambities kabinet

Gemeenten zijn cruciaal voor alle ambities van het kabinet, staat in het essay. Dat vraagt om goede samenwerking. Je kunt niet tegelijk veel geld onttrekken aan de ­gemeentefinanciën en ervan uitgaan dat gemeenten alles overeind kunnen houden.

Lees het gehele essay.


Uitslag stemmingen ALV 26 juni 2024

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG op woensdag 26 juni hebben de leden ingestemd met de resolutie ‘Samenhangend beleid in de asielketen dat uitvoerbaar is voor gemeenten’, een groot aantal moties en andere agendapunten.

Bekijk alle uitslagen van de stemmingen.