VNG Magazine nummer 2, 2 februari 2024

Tekst: VNG

Terugblik College voor Arbeidszaken 17 januari 2024

Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 17 januari. Het was een korte bijeenkomst, die in het teken stond van pensioen.

Pensioenfonds ABP
Op 15 december 2023 hebben de sociale partners in de Pensioenkamer het hoofdlijnenresultaat bereikt. Het hoofdlijnenresultaat bevat afspraken over de ABP-pensioenregeling 2027, het inbrengen van de opgebouwde pensioenaanspraken (het zogenoemde ‘invaren’) en compensatie. Momenteel wordt het hoofdlijnenresultaat uitgewerkt in een zogenaamd transitieplan. De volgende stap is het maken van definitieve afspraken over het hoorrecht van de slapers- en gepensioneerdenverenigingen. Vervolgens komt er een formeel akkoord vanuit de sociale partners.
Naar verwachting bieden de sociale partners voor de zomer het definitieve transitieplan aan bij ABP. Dit geeft het pensioenfonds genoeg tijd om zelf tot besluitvorming te komen en de afspraken te implementeren. De vernieuwde ABP-pensioenregeling treedt per 1 januari 2027 in werking.

Pensioenfonds PWRI
Ook werd het transitieplan voor het Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) toegelicht. Het pensioenfonds PWRI gaat op 1 januari 2025 over naar het nieuwe pensioenstelsel. Deze overgang is relatief eenvoudiger dan bij ABP.
Het belangrijkste uitgangspunt voor de afspraken was het in stand houden van de huidige premie. Het proces is inmiddels afgerond en het transitieplan wordt naar toezichthouder DNB gestuurd. 
 

Terugblik commissie Informatiesamenleving op 18 januari 2024

De vergadering van de Commissie Informatiesamenleving begon met goed nieuws uit de Eerste Kamer. De senaat krijgt, in navolging van de Tweede Kamer, namelijk ook een Commissie Digitale Zaken.

Gezamenlijke visie generatieve AI
Voorzitter Peter Snijders noemt het een ‘prestatie van formaat’ dat in korte tijd een gezamenlijke visie over generatieve AI is ontwikkeld. De VNG heeft meegeschreven en onderschrijft de visie. De commissieleden zijn enthousiast, maar staan ook stil bij het waarborgen van de rechten en veiligheid van inwoners. Uitgangspunt is dat gemeenten deze techniek alleen toepassen als het zorgvuldig en veilig kan. Er volgt nog een handreiking met goed hanteerbare spelregels voor de praktijk.
Verder vraagt de commissie aandacht voor ethische kaders. Het is van belang om alles te blijven toetsen op de rechtsgevolgen voor individuele personen. Bij de totstandkoming van Generatieve AI-tools zoals ChatGPT is wet- en regelgeving geschonden. Rijksambtenaren krijgen daarom het advies deze chatbot niet te gebruiken. Commissieleden dringen aan om te kijken wat wel kan en ruimte te bieden voor experimenten.

Trendrapport Informatiesamenleving 2024
In het Trendrapport informatiesamenleving 2024 staan samenwerking, kennisdelen en standaardiseren centraal. Naast aandacht voor algoritmen, kunstmatige intelligentie (AI) en taalmodellen gaat het over het welzijn van jonge mensen in relatie tot digitalisering. Kwetsbare jongeren blijken meer vatbaar voor risico’s, zoals ronselen door criminelen. Gelukkig zijn er goede initiatieven vanuit jeugdhulp en veiligheid in o.a. Groningen, Purmerend en Gelderland. Het rapport staat op vng.nl.

Vervolgstappen verkenning informatiepositie fysiek domein
Het onderzoeksrapport over de informatiepositie in het fysiek domein is beschikbaar. Met de Verkenning Informatiepositie Fysiek Domein heeft de VNG onderzocht wat nodig is om de informatiepositie in het fysiek domein te versterken. Wonen is daarbij de belangrijkste opgave. 

Digital Twins
Digital Twins is inmiddels een veelgebruikte toepassing, die bij ingewikkelde besluitvorming kan worden gebruikt om keuzes zichtbaar te maken. Digital Twins kunnen helpen bij het vertalen en verbinden van data. Concreet gezien is een digital twin een virtuele representatie van een object, organisatie of systeem. 
Het is een zo accuraat mogelijke weerspiegeling van de werkelijkheid en de processen die zich daarin afspelen. Afgesproken wordt om voor gemeenten een position paper te schrijven. Daarin zetten de VNG een heldere ontwikkelrichting uit met het oog op maatschappelijke waarden. 

Digital Decade
Vanuit het Europese programma Digital Decade komt een pakket aan Europese wet- en regelgeving op gemeenten af. Binnen het VNG-project ‘Digital Decade’ gaan vijf expertgroepen aan de slag om een uitvoeringsanalyse te doen van het wettenpakket. 

Interbestuurlijk fiche digitalisering
BZK en EZK hebben het initiatief genomen voor een interdepartementaal hoofdfiche digitalisering. De commissieleden pleiten voor een minister voor digitalisering om politiek, beleid en uitvoering beter te verbinden en de huidige versnippering binnen de ministeries tegen te gaan. 

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging