DigiD kent verschillende betrouwbaarheidsniveau’s. In lijn met de Wet digitale overheid (Wdo) hanteert DigiD verschillende betrouwbaarheidsniveaus, gebaseerd op de 3 Europese eIDAS-betrouwbaarheidsniveaus (Laag, Substantieel en Hoog).

Wat is DigiD Hoog?

Sommige gegevens zijn zo privacygevoelig dat hiervoor het hoogste betrouwbaarheidsniveau wordt gevraagd, bijvoorbeeld medische informatie. Om gebruik te kunnen maken van DigiD Hoog, is een speciaal onderdeel nodig van de chip (de zogenoemde applet) op identiteitsdocumenten. Nog niet alle identiteitsdocumenten hebben deze chip. Rijbewijzen uitgegeven vanaf 26 juni 2018 hebben deze applet. De Nationale Identiteitskaart bevat sinds 4 januari 2021 deze applet, en wordt dan aangeduid als de eNIK. Paspoorten krijgen deze applet voorlopig niet en kunnen niet worden ingezet voor DigiD Hoog.

DigiD Hoog is in ontwikkeling en sinds januari 2021 beschikbaar in combinatie met de eNIK en rijbewijzen.

In opdracht van onder andere het ministerie van BZK en in samenwerking met de VNG heeft VNG Realisatie de afgelopen jaren impactanalyses en uitvoeringstoetsen uitgevoerd. In maart 2016 is een impactanalyse (pdf, 830 kB) uitgevoerd op de proef voor het uitgifteproces van het publieke eID-middel. In juni 2021 is een onderzoek gestart naar de gemeentelijke ondersteuningsrol bij aanvraag, activatie en gebruik van DigiD Hoog. Lees de resultaten van dit onderzoek (pdf, 1,3 MB)

Welke gemeentelijke producten en diensten moeten op betrouwbaarheidsniveau Hoog worden aangeboden?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. U moet als organisatie zelf de hoogte van het betrouwbaarheidsniveau voor een door u aangeboden online dienst bepalen (Laag, Substantieel of Hoog). VNG Realisatie heeft, samen met een aantal gemeenten, hiervoor een analyse uitgevoerd.

Hoe kunnen inwoners hun DigiD ophogen naar betrouwbaarheidsniveau Hoog?

De activatie of ophoging kan worden uitgevoerd met een eNIK, uitgegeven na 4 januari 2021/rijbewijs uitgegeven na 26 juni 2018, in combinatie met de DigiD app op een smartphone met NFC-lezer. De NFC-lezer op de telefoon kan gegevens uitlezen van de chip op de eNIK. Vervolgens moet een activatiecode worden ingevoerd, die per briefpost naar het huisadres van de kaarthouder is verstuurd. Deze code is een andere code dan de PIN-code die de gebruiker al heeft ingesteld voor de DigiD app.

Wat heeft de gebruiker nodig?

  • DigiD app (geactiveerd)
  • Android apparaat met NFC-lezer (Android-versie 6.0 of hoger) of
  • iPhone, model 7 of hoger (iOS-versie 13.2)
  • Nederlandse identiteitskaart (uitgegeven na 4 januari 2021) of een rijbewijs uitgegeven na 26 juni 2018
  • Brief met activatiecode, verstrekt vanuit DigiD en bezorgd op het GBA adres van de kaarthouder

Meer informatie