Welkom bij de toolkit van de routekaart Financiële Zorgen (RFZ)! We nemen u als gemeente stap voor stap mee om zelf aan de slag te gaan met de RFZ. In deze toolkit vindt u meer informatie over het ontstaan, de opbouw en de mogelijkheden van de RFZ. U kunt hier ook informatie vinden over hoe u de RFZ kunt gebruiken, een leidraad bij het opstellen van een plan van aanpak en diverse templates die u direct kan downloaden en gebruiken. 

Download de gehele toolkit routekaart Financiële Zorgen (pdf, 433 kB)

Inleiding toolkit

Het voorkomen van schulden blijft een complex vraagstuk, ook voor u. Door diverse oorzaken groeit het aantal huishoudens dat te maken heeft met geldzorgen. U heeft een wettelijke verantwoordelijkheid in de uitvoering van de schuldhulpverlening (Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening (Bgs)).

Het blijft een uitdaging om inwoners tijdig en met de juiste ondersteuning te bereiken en te helpen in de groeiende complexiteit van het werkveld schuldhulpverlening. Door deze complexiteit is de uitvoeringspraktijk onoverzichtelijk en zien we vaak door de bomen het bos niet meer.

De routekaart Financiële Zorgen ondersteunt u bij het stap voor stap doorlopen en overzien van de uitvoeringspraktijk. De routekaart beschrijft de ideale reis van de inwoner en de professional in een schuldhulpverleningstraject. Deze toolkit bij de routekaart is ontwikkeld om, met de routekaart in de hand, de schuldhulpverlening in uw gemeente te optimaliseren. U kunt direct zelf aan de slag.

Wat is de toolkit en voor wie?

De toolkit biedt handvatten om de routekaart zelf te implementeren voor één of meerdere mijlpalen. Er staan stappenplannen, voorbeelddocumenten en templates in. De toolkit kan ook puur als inspiratie fungeren, om ideeën op te doen voor het beter maken van de dienstverlening.

De toolkit is geschreven voor verschillende rollen bij de gemeente, zoals beleids- en juridisch adviseurs, teamleiders en projectleiders die een verantwoordelijkheid hebben om de inwoner meer centraal te zetten in de dienstverlening. Deze toolkit is opgesteld door de VNG, programma Verbinden Schuldendomein, in samenwerking met o.a. inwoners, ervaringsdeskundigen, gemeenten en ketenpartners. Door deze manier van samenwerken is kennis actueel en gebundeld. Leren en verbeteren blijft onder onze aandacht. Door praktijksituaties en initiatieven op te halen blijven we kennis opdoen in wat er wel en wat er minder goed werkt.

Behoeften van de inwoner

De routekaart beschrijft de ideale (generieke) reis van de inwoner, opgedeeld in – voor de inwoner - relevante mijlpalen. De reis is opgesteld op basis van gesprekken die in de afgelopen jaren met inwoners en professionals hebben plaatsgevonden. De beschrijving biedt inspiratie voor u als gemeente waar de inwoner (nog meer) centraal staat. Voor de ene gemeente is de beschreven reis op korte termijn haalbaar, voor andere gemeenten ligt het geschetste ideaalbeeld verder in de toekomst. Het uiteindelijke doel is om – voor de inwoner – de schuldhulpverlening verder te optimaliseren en maatwerk te kunnen bieden.