VNG Magazine nummer 18, 24 november 2023

Tekst: VNG

Bestuurdersdag en Najaars ALV

Op vrijdag 1 december is het zover: de Bestuurdersdag en aansluitend de Najaars Algemene Ledenvergadering (ALV) in Utrecht. De agenda en stukken voor de ALV zijn nu beschikbaar op vng.nl. Op bestuurdersdag.vngconnect.nl kunt u zich aanmelden voor de Bestuurdersdag en Najaars ALV.


Terugblik VNG-bestuursvergadering 1 november 2023

VNG-voorzitter Sharon Dijksma opent de online bestuursvergadering waarin het bestuur onder meer de agenda van de Algemene Ledenvergadering (ALV) bespreekt en de vorming van het zogenoemde ‘regioberaad’.

Pilot regioberaad
In de Verenigingsstrategie 2030 is de ambitie opgenomen om via een ‘regioberaad’ meer leden actiever te betrekken bij de VNG en sneller te kunnen reageren op actuele, grote onderwerpen. Dit in aanvulling op de bestaande governance.
Bestuurslid Sacha Ausems is voorzitter van de werkgroep die een pilot organiseert om te toetsen wat de beste vorm is. Vooralsnog is het idee dat het regioberaad gaat werken als een klankbordgroep, die tweewekelijks online bijeenkomt. Bij de werving van de deelnemers spelen de provinciale afdelingen een grote rol. Het beraad moet de variëteit binnen de leden van de VNG weerspiegelen.
Het VNG-bestuur heeft met alle provinciale afdelingen gesproken en geïnventariseerd welke wensen er leven over de invulling. Binnenkort is er met de voorzitters van de provinciale afdelingen nog een vervolgoverleg. Op vrijdag 1 december komt het beraad voor de eerste keer bijeen tijdens de Bestuurdersdag in Utrecht.

Algemene Ledenvergadering (ALV)
Op vrijdag 1 december vindt de Najaars ALV plaats en het bestuur bespreekt de agenda. Op de ALV gaat het onder meer over de kabinetsformatie en het Klimaatakkoord.
Op basis van de verkiezingsuitslag van woensdag 22 november gaan verschillende politieke partijen gesprekken voeren om tot een nieuw kabinet te komen. Het VNG-bestuur bereidt richting deze formatie de inzet voor gemeenten voor. De voorzitter meldt het bestuur dat er deze weken in totaal zes (online) bijeenkomsten zijn met de leden. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken bestuur en directie met de leden de inzet. Mede op basis daarvan stelt het bestuur een resolutie op. Deze resolutie wordt tijdens de ALV aan de leden voorgelegd.
Een ander ALV-onderwerp is de actualisering van de voorwaarden voor uitvoering van het Klimaatakkoord. Commissievoorzitter Lot van Hooijdonk (commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu) vertelt dat de afgelopen maanden met de leden is gesproken over de veranderde omstandigheden, zoals netcongestie en gebrek aan arbeidskrachten. En over de vraag wat gemeenten nodig hebben om hiermee om te gaan, in combinatie met de verhoogde doelstellingen van het kabinet. Het bestuur stelt aan de leden aangescherpte randvoorwaarden voor.

Stand van zaken Omgevingswet
De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. Op verzoek van vicevoorzitter Mark Boumans (tijdelijk voorzitter van de commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit) geeft VNG-beleidsdirecteur Albert Vermuë een presentatie over de stand van zaken. Met name het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is belangrijk. Het bevoegd gezag dat een rol speelt bij omgevingsvergunningen wordt hierop aangesloten en dat is complex. Er is een serviceketen ingericht om vanaf 1 januari 2024 ondersteuning te bieden bij de implementatie van de Omgevingswet.

Gemeentelijk perspectief op asiel en migratie
Voorzitter van de Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie (TCAM) is bestuurslid Rutger Groot Wassink. Hij leidt het proces om te komen tot een gemeentelijke, langetermijnvisie op het vraagstuk asiel en migratie. De eerste opzet hiervoor wordt door het bestuur besproken.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging