VNG Magazine nummer 18, 24 november 2023

Tekst: Jaap van Veen | Beeld: Alex de Haan/Persbureau Noordoost

Met een subsidieregeling voor wasbare luiers hoopt Heerenveen de afvalberg fors te verminderen. De regeling draagt bij aan de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, schrijft wethouder Jaap van Veen.
 

Wethouder Jaap van Veen, Heerenveen

Hoe kun je inwoners stimuleren om minder afval te produceren? Een financiële prikkel door inwoners per kilo afval te laten betalen, werkt in onze gemeente goed. Maar daarmee belast je jonge gezinnen met kinderen in de luiers behoorlijk, want luiers zorgen nu eenmaal voor een aanzienlijk gewicht in de afvalbak.

Bofkontjesregeling
Met een subsidie voor wasbare luiers, onze zogenoemde ‘Bofkontjesregeling’, hopen wij ouders te stimuleren om de overstap te maken naar een milieuvriendelijk alternatief. Wasbare luiers hebben een oubollig imago, maar de moderne versies hebben nog maar weinig overeenkomsten met de katoenen luiers die onze (groot)ouders gebruikten. Integendeel, ze lijken veel meer op de huidige wegwerpluiers, compleet met handige klittenbandsluitingen. Alleen zijn ze gemaakt van textiel. Onderzoek toont bovendien aan dat kinderen met wasbare luiers gemiddeld een jaar eerder zindelijk zijn. Uiteindelijk zijn de ouders dus de echte bofkontjes van deze regeling.

Uiteindelijk zijn de ouders de echte bofkontjes

Zeventig pakketten 
De regeling werkt eenvoudig. Om gebruik te maken van de Bofkontjessubsidie kopen ouders een compleet pakket met kwaliteitsluiers voor de gehele luierperiode uit de ‘Kant en Klaartje-serie’ van leverancier Kaatje Katoen. De prijs voor een pakket is circa 1.000 euro, afhankelijk van het gekozen type luiers. Vanuit de gemeente dragen we 500 euro per pakket bij. De subsidiepot bedraagt 35.000 euro, daarmee kunnen we subsidie geven voor zeventig pakketten.
Het mooie daarbij is dat deelnemers door Kaatje Katoen deskundig worden begeleid bij de overstap naar wasbare luiers. Dit begint al tijdens informatiebijeenkomsten waar geïnteresseerde ouders vrijblijvend kunnen beoordelen of wasbare luiers bij hen passen.  

Rekensommetje
Wat interessanter is, is wat het oplevert. Met de overstap naar wasbare luiers besparen ouders veel geld voor aanschaf en afvalverwerking van wegwerpluiers. Het rekensommetje is niet heel ingewikkeld; een kind verbruikt gemiddeld ongeveer 5.500 wegwerpluiers. Uitgaande van een gemiddeld wegwerpgewicht van 250 gram per luier, bespaar je met het gebruik van wasbare luiers in totaal al 500 euro aan afvalkosten.
Daarnaast bespaar je de aanschafkosten van wegwerpluiers, wat volgens het Nibud ongeveer 35 euro per maand is. Met het gebruik van wasbare billendoekjes kan het voordeel nog verder oplopen.

Wasbare luiers zijn een prachtig voorbeeld van afvalpreventie

Afvalberg
Een flinke besparing dus voor de ouders. Maar het uiteindelijke doel van de regeling is het verminderen van de afvalberg. Wasbare luiers zijn een prachtig voorbeeld van afvalpreventie. Het gebruik hiervan zorgt voor minder gewicht in de afvalbak en dat is beter voor het milieu. Want: hoe minder afval, hoe beter. De Bofkontjesregeling draagt daarmee bij aan de ambitie van de gemeente Heerenveen om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Dan nog even terug naar Kaatje Katoen. De keuze voor deze leverancier is een zeer bewuste keuze. Kaatje Katoen hecht namelijk veel waarde aan de kwaliteit van hun producten en aan de wijze waarop deze geproduceerd worden.

Jaap van Veen (VVD) is wethouder in Heerenveen. Hij heeft onder meer het onderwerp afval in portefeuille.