De lineaire economie heeft haar beste tijd gehad. Produceren, consumeren en afval weggooien – het is een onhoudbaar systeem. Steeds luider is de roep om hergebruik van het brede palet aan grondstoffen centraal te stellen en stappen te zetten in de transitie naar een circulaire economie. Afval scheiden (om grondstoffen vervolgens opnieuw te kunnen gebruiken) is daarbij een concreet onderdeel, waar gemeenten mee aan de slag zijn. 

Ketenovereenkomst verpakkingen

De Ketenovereenkomst Verpakkingen 2020-2029 bevat nieuwe afspraken over de inzameling en verwerking van huishoudelijk kunststof verpakkingsafval.

Veelgestelde vragen over de ja/ja-sticker

De invoering van de ja/ja-sticker  levert in veel gemeenten vragen op. In deze Q&A wordt antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen.

Meest recente discussies op het VNG-forum

Grondstoffen, afval en circulaire economie

482 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 2 juni 2020 om 12:23

Podcasts circulaire economie

Laat u meenemen in de wereld van circulaire economie bij decentrale overheden. In een tweedelige podcast komt onder meer Gert Vos, wethouder in Hoogeveen en VNG-bestuurder, aan het woord. Zijn gesprekspartners zijn Sander de Rouwe (provincie Friesland), Sander Mager (waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Publicaties & Brieven