De casus toont aan dat er een transparante circulaire keten met positieve impact kan worden opgezet in West Europa voor denim waarin circulaire innovaties worden gekoppeld aan inclusieve makers en het gedachtegoed verankerd wordt in het onderwijs. De gemeente Groningen fungeert hierin als aanjager, grondstoffenmanager en orchestrator.

Jaartal

2025

Gemeente

Succesvol 

Er zijn zowel een broek als een jack gemaakt wat door streetwear label OBEY wordt verkocht en goede verkopen kent. Het project heeft de resultaten gebracht die we vooraf hebben voorzien. Er zijn meerdere stakeholders betrokken, zowel nationale als West Europese die de gehele keten vertegenwoordigen.

Waardevol 

Dit is een voorbeeld van meervoudige waardecreatie voor betrokken partijen: inclusieve banen, positieve ecologische impact, contextrijk onderwijs in aansluiting op de toekomstige circulaire arbeidsmarkt en een tastbaar voorbeeld hoe een circulaire kledingketen eruit kan zien en binnen West Europa gerealiseerd kan worden.

Duurzaam 

Het gedachtegoed wordt verankerd in het onderwijs zowel binnen het MBO/HBO, er worden lessen gegeven genaamd “van Denim naar Denim” en deze kennen ook een vervolg. Naast de producten voor OBEY zal een nieuwe lokale jeans lijn worden opgezet. Daarnaast ook op meerdere ecologische punten CO2, waterverbruik, minder afval en positieve impact.

Herbruikbaar 

De rol die de gemeente Groningen heeft vervuld is repliceerbaar en geeft aan hoe je als overheid een circulaire transitie kunt aanjagen en orchestreren samen met betrokken partijen.

Winnen 

Het is innovatief, vernieuwend en inspirerend en geeft tastbaar aan dat de gemeente als overheid echt stappen kan zetten om de circulaire transitie te kunnen realiseren. Zelfs binnen de kledingindustrie wat zeer traditioneel en lineair georganiseerd is!

Datum start 

September 2024

Datum eind

loopt nog steeds.

Dit praktijkvoorbeeld is een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2025.

 

Gerelateerde links