VNG Magazine nummer 4, 14 maart 2025
Tekst: VNG
Terugblik commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit, 13 februari
Op de agenda van deze vergadering stonden onder andere de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties en een technische briefing over de implementatie van de EU-verordening Natuurherstel.
Taskforce nieuwbouw woningcorporaties
Staf Depla, voorzitter van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties, besprak het ontstaan en de activiteiten van de taskforce, die gericht zijn op het versnellen van woningbouwprojecten. De commissie RWM waardeert het werk van de taskforce, zoals onderzoek naar mogelijkheden om de gemiddelde duur van een woningbouwproject te verkorten en onnodige belemmeringen of relatiemanagement tussen de verschillende partijen. De commissie sprak onder andere over het belang om de resultaten van de taskforce voldoende onder de aandacht te brengen bij gemeenten in Nederland.
Technische briefing implementatie EU-verordening Natuurherstel
Het ministerie van LVVN informeerde de commissie over het aankomende traject om de natuurherstelverordening in Nederland te implementeren. De verordening is in juni 2024 aangenomen en in augustus 2024 van kracht gegaan. Het rijk werkt aan het opstellen van het op te leveren natuurherstelplan, dat in september 2027 definitief moet worden gemaakt. Tijdens de technische briefing werd ingegaan op artikel 4 (verslechteringsverbod) en artikel 8 (verbeteringsgebod), stedelijke ecosystemen en hoe de verschillende punten inhaken op lopende programma’s en opgaven zoals de energietransitie.
Terugblik commissie Raadsleden & Griffiers
De commissie Raadsleden & Griffiers kwam bijeen om het volgende te bespreken: de concept-consultatiereactie op de Wet versterking lokale publieke omroepen, de Verenigingsdialoog regionale samenwerking en de nieuwe Model Instructie voor griffiers.
Te beperkte rol gemeenten in wetsvoorstel versterking lokale omroepen
Het ministerie van OC&W vroeg om voor begin maart te reageren op het voorstel voor de Wet versterking lokale publieke omroepen. De commissie besprak de insteek van de consultatiereactie van de VNG. Iedereen was het ermee eens dat de rol van gemeenten in het nieuwe wetsvoorstel te beperkt is. Gemeenten willen een veel grotere rol in de bepaling welke lokale omroepen er worden aangewezen. De journalistieke rol van omroepen is essentieel voor het functioneren van onze lokale democratie. Het verzoek zou volgens de commissie dan ook moeten zijn om het wetsvoorstel grondig aan te passen.
Verenigingsdialoog leidt tot adviezen over samenwerkingsvormen
De commissie nam kennis van wat is opgehaald tijdens de Verenigingsdialoog van de VNG over regionale samenwerking. Er werd uitleg gegeven over het proces, de totstandkoming van het eindverslag en de vervolgstappen. De commissie onderschreef de belangrijkste bespreekpunten en voegde eraan toe dat gemeenten de verschillende vormen van samenwerking aangereikt moeten krijgen, maar dat de keuze aan henzelf is.
Het is wenselijk om voor de zomer adviezen op te stellen over samenwerkingsvormen. Deze kunnen dan worden meegenomen bij het formuleren van programmaplannen door partijen tijdens het zomerreces. Na de zomer is er ruimte om te adviseren over de positie van de VNG in de regionale samenwerking.
Model Instructie voor griffiers vastgesteld
De commissie stelde de nieuwe Model Instructie voor griffiers vast. Over de concept-toelichting en de concept-ledenbrief worden nog enkele opmerkingen gemaakt. Inmiddels is de Model Instructie verschenen en de ledenbrief hierover verzonden. Er zijn nu twee modelinstructies, een van de VNG en een van de Vereniging van Griffiers (VvG). Beide modellen vullen elkaar aan: het model van de VNG is abstracter, het model van de VvG is meer in detail uitgewerkt.