VNG Magazine nummer 2, 14 februari 2025
Tekst: VNG
Terugblik bestuursvergadering 24 januari
Op de agenda van het VNG-bestuur stond onder meer de VNG-inzet richting de Voorjaarsnota en het thema ‘Gemeenten ontwikkelen zich tot één sterke bestuurslaag’.
VNG-inzet richting Overhedenoverleg op 11 maart
De Voorjaarsnota is de laatste gelegenheid om het onheil af te wenden voor 2026 en verder. Het bestuur besprak daarom de aanpak richting het Overhedenoverleg op 11 maart, dat gericht is op het sluiten van een deal bij de Voorjaarsnota. De inzet is om te zorgen voor een goede structurele uitgangspositie door:
- dempen bezuiniging gemeentefonds vanaf 2026;
- structurele dekking van kosten jeugdzorg;
- indexering van de fondsen passend bij stijgende kosten op wettelijke (zorg)taken.
De tijd dringt. In politiek Den Haag lijkt weinig tot geen besef van de ernst van de situatie en het belang dat gemeenten hechten aan een ‘financieel akkoord’. De strategische uitgangspunten zijn erop gericht om maximale druk op te voeren richting kabinet. Ook is er mogelijk een extra ALV in maart, daarover beslist het bestuur in de vergadering op 14 februari.
Eén sterke bestuurslaag: krachten bundelen, kosten verlagen
‘Gemeenten ontwikkelen zich tot één sterke bestuurslaag’ is één van de ontwikkelthema’s uit de Verenigingsstrategie. Het gaat erom dat gemeenten zich inspannen, via onder meer onderlinge samenwerking en doelmatigheidsverbetering, om naar vermogen bij te dragen aan de noodzakelijke balans tussen taken en middelen.
Het bestuur voerde het gesprek hierover aan de hand van drie dilemma’s:
- Collectieve oplossingen of lokale beleidsvrijheid?
- Gaan we het gebruik van collectieve diensten en standaarden door gemeenten monitoren en elkaar daarop aanspreken?
- Hoe gaan we om met investeringen door koplopers?
Portefeuillehouder Roel Wever, voorzitter van het College voor Dienstverleningszaken, neemt de aandachtspunten vanuit het bestuur mee in de verdere uitwerking.
Terugblik College voor Arbeidszaken 22 januari
Het CvA besprak deze keer de onderhandelingen voor de Cao Gemeenten en SGO, Cao Aan de Slag, pensioen, het nieuwe zorgcontract, en de werkkostenregeling (WKR).
Cao Gemeenten en Cao SGO 2025-2026
Het CvA besprak de contouren van een loonbod waarbij het uitgangspunt is om een meerjarige cao af te sluiten en een zeer serieus bod voor te leggen. Het bod maakt deel uit van een pakket voorstellen, waaronder het aflossen van studieschuld in het IKB.
Pensioen
Sociale partners in de Pensioenkamer werken aan de transitie van het ABP-pensioen. ABP moet de afspraken van de sociale partners omzetten in hun administratie, dat is veel en zorgvuldig werk. Na de transitie van het ABP pensioen per 1 januari 2028, is de ambitie om de pensioenen van de politieke ambtsdragers onder te brengen in het nieuwe pensioenstelsel bij het ABP. BZK start hiernaar een onderzoek onder gemeenten.
Cao Aan de Slag
De voorzitter van de Kamer Inclusieve Arbeid (KIA) meldt dat de Cao SW nog doorloopt, maar de Cao Aan de Slag niet. Bij de gesprekken met SZW was nog geen toezegging gedaan voor een structurele bijdrage. Hij heeft geprobeerd de onderhandelingen op te starten, maar het is lastig een handreiking te doen zonder financiering van het rijk.
Proces nieuw contract collectieve zorgverzekering
De directeur van VNG Risicobeheer informeert het college over het proces rond het zorgcontract, dat zich meer richt op preventie en ziekteverzuim om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. De afspraken met zorgverzekeraars lopen eind 2025 af.
Werkkostenregeling
In overleg met het ministerie van Financiën en BZK is, in het kader van een motie van Papendrecht en een cao-afspraak over een gelijk speelveld binnen de WKR, besloten om advies te geven aan de leden over de omgang met de WKR-kosten voor werknemers en politieke ambtsdragers.
Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging