VNG Magazine nummer 2, 14 februari 2025

Tekst: Maud Hulshof | Beeld: Sanne van Westeneng

Door ervoor te zorgen dat inwoners en vluchtelingen elkaar leren kennen, vinden vluchtelingen veel sneller een thuis, ziet wethouder Maud Hulshof van Wageningen. ‘We vergeten dat er een mens achter elke procedure zit.’ 

Maud Hulshof

Amira is een jonge moeder die met haar twee kinderen haar thuisland moest ontvluchten. Haar verhaal is een samengesteld voorbeeld, maar het weerspiegelt de ervaringen 
van velen die een nieuw begin vinden in Wageningen. Ze voelde zich hier eindelijk welkom, niet alleen omdat ze een dak boven haar hoofd kreeg, maar ook omdat ze mensen ontmoette die haar zagen als persoon en niet alleen als ‘vluchteling’.

Maximaal menselijk
In Wageningen leerde ze de taal, raakte ze betrokken bij vrijwilligerswerk en vond ze uiteindelijk een baan. Haar kinderen gingen naar school, maakten vriendjes en begonnen weer te dromen over de toekomst. Dit is de impact van onze aanpak: niet maximaal sober, maar maximaal menselijk.

Asielzoekers krijgen direct de kans om de taal te leren

In Nederland lijken we vaak vast te zitten in discussies over wie er wel of niet mag blijven, terwijl we vergeten dat er een mens achter elke procedure zit. In Wageningen doen we het anders. Wij hebben ervoor gekozen om opvang te zien als meer dan een tijdelijke oplossing; het is de basis voor een toekomst waarin iedereen kan meedoen. We noemen dit de ‘Wageningse aanpak: samen sterker’, en het is een model dat werkt.

Elkaar leren kennen
De kern van deze aanpak? We zorgen dat inwoners en vluchtelingen elkaar leren kennen. Want als je elkaar kent, begrijp je elkaar en kun je van elkaar leren. We zijn allemaal mensen met dromen, angsten en hoop. We willen allemaal een veilige toekomst en een plekje onder de zon voor onze kinderen.

Onze aanpak rust op drie pijlers:

  1. Meedoen vanaf dag één.
    Asielzoekers krijgen direct de kans om de taal te leren, werkervaring op te doen en vrijwilligerswerk te doen. Dit geeft ze niet alleen een gevoel van eigenwaarde, maar helpt ook om sneller onderdeel te worden van onze samenleving.
     
  2. Samenwerken als sleutel.
    In Wageningen werken we nauw samen met organisaties zoals het COA, VluchtelingenWerk en Buddy to Buddy. Het is geen soloproject van de gemeente; het is een netwerk waarin iedereen bijdraagt aan hetzelfde doel: mensen een menswaardig bestaan bieden.
     
  3. Een plek voor kinderen.
    Voor kinderen zorgen we dat ze zo snel mogelijk naar school kunnen. Onderwijs geeft stabiliteit en hoop, en het helpt hen om een nieuwe start te maken.

Het vraagt moed om te kiezen voor menselijkheid boven afstand

Moed
Ik begrijp dat niet elke gemeente dezelfde mogelijkheden heeft als Wageningen. Maar wat ik heb geleerd, is dat het niet draait om budgetten of regelgeving; het draait om visie. Het vraagt moed om te kiezen voor menselijkheid boven afstand.
Ik nodig andere gemeenten uit om met ons in gesprek te gaan, om te leren van wat wij doen en te ontdekken hoe zij dit op hun eigen manier kunnen toepassen. We hoeven dit niet alleen te doen; samen staan we sterker.

Veilige toekomst 
Laten we samen werken aan een Nederland waarin we niet bang zijn om mensen te verwelkomen. Een land waar iedereen – ongeacht waar je vandaan komt – kan dromen van een veilige toekomst. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een plek onder de zon voor onszelf en onze kinderen.

Maud Hulshof (D66) is wethouder in Wageningen en verantwoordelijk voor inclusiviteit, participatie en asielbeleid.