Gemeenten hebben een brede taak in de Jeugdwet, maar kampen met oplopende tekorten. De VNG helpt gemeenten bij het uitvoeren van hun taken en werkt samen met onder andere gemeenten en het rijk aan de Hervormingsagenda Jeugd. U kunt bij ons terecht voor kennisdeling, goede voorbeelden en handreikingen.
Nieuwe Model Verordening Jeugdhulp
In de nieuwe VNG Model Verordening jeugdhulp is rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen zoals de stijgende uitgaven van Jeugdhulp en de afspraken uit de Hervormingsagenda.
Nieuws
Ons standpunt
Gemeenten hebben te maken met enorme tekorten in de jeugdzorg. Het kabinet heeft inmiddels bevestigd dat hier een structurele oplossing voor moet komen. We roepen het kabinet op om bij de Voorjaarsnota 2025 al concrete stappen te zetten, mede op basis van het advies van de deskundigencommissie, en zo de structurele tekorten aan te pakken. Herziening van de financiële reeks vanaf 2025 is noodzakelijk, gezien de verwachte verdere toename van tekorten die gemeenten niet zelfstandig kunnen opvangen.
Wat doet de VNG
De VNG ondersteunt gemeenten bij hun taken op het gebied van Jeugdzorg. Dat doen we onder andere met kennisuitwisseling en handreikingen. Daarnaast heeft de VNG zich ingezet voor de totstandkoming van de Hervormingsagenda Jeugd: een omvangrijk pakket afspraken met als doel de jeugdzorg te verbeteren en financieel gezond te maken.
Rol van gemeenten
Gemeenten hebben een brede taak in de Jeugdwet. Zij geven de toegang tot jeugdhulp vorm, en zorgen ervoor dat kinderen en ouders goede en toegankelijke jeugdhulp krijgen, door contracten aan te gaan met jeugdhulpaanbieders. Ook zijn gemeenten opdrachtgever voor gecertificeerde instellingen, die jeugdbescherming en jeugdreclassering bieden. Verder nemen gemeenten maatregelen om kindermishandeling aan te pakken.
Voor Jeugd & Gezin
In het programma Zorg voor de Jeugd werkten gemeenten samen met professionals, jeugd(hulp)organisaties, ministeries en cliëntenorganisaties aan betere hulp voor kinderen, jongeren en gezinnen. Het programma liep van 2018 tot 2021. Alle waardevolle rapporten, handreikingen, werkboeken en informatie zijn verzameld op voordejeugdenhetgezin.nl.
Netwerken Jeugd
We werken op het gebied van jeugdbeleid samen in verschillende netwerken: de 42 jeugdregio’s, verdeeld over een bestuurlijk netwerk (‘BJ42’) en ambtelijk netwerk (‘J42’). Ook werken we samen met Child Friendly Cities (CFC).
Vraag en antwoord
-
Voor vrijgevestigde zorgaanbieders werkzaam in de Jeugdwet geldt dat praktijken met een omzet onder de 125.000 euro niet hoeven te beschikken over een controleverklaring van een accountant in het kader van de financiële productieverantwoording. Echter, gemeenten mogen hier van afwijken door toch ook dergelijke een verplichting op te leggen voor een omzet lager dan 125.000 euro.
-
Als gekozen is voor een bepaald profiel, is het de bedoeling om de zorg binnen het profiel te behandelen. Als blijkt dat de problematiek zwaarder is dan aanvankelijk gedacht en daardoor meer tijd vergt, kan contact opgenomen worden met de contractmanager/contactpersoon van de gemeente.
-
U kunt bij het Inspectieloket Jeugd navragen of de calamiteit gemeld is door de jeugdhulpaanbieder of gecertificeerde instelling en of de inspectie een onderzoek instelt. Als de inspectie een actieve rol vervult, dan stelt zij de gemeente daarvan op de hoogte. In verband met het ontbreken van bevoegdheden is het niet aan te raden om als gemeente zelf onderzoek te doen of onderzoek te laten doen naar een calamiteit.
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Ondersteuning van kwetsbare jongeren 16-27 jaar
Hier vindt u kennis, regelgeving en goede voorbeelden bij de ondersteuning aan kwetsbare jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Het gaat om een integrale aanpak op alle domeinen waar jongeren mee te maken krijgen: support, wonen, school & werk, inkomen & schulden, en welzijn & gezondheid.
Edgar Oomen is projectleider 16-27 bij de VNG. Wilt u deelnemen aan het Landelijk gemeentelijk netwerk overleg? Meld u aan via edgar.oomen@vng.nl.
Expertteams Jeugd
Heeft u complexe zorgvragen, waar u met de reguliere jeugdhulp niet uitkomt, neem dan contact op met het expertteam in uw regio.
Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd
Alle inzet van alle betrokkenen ten spijt, lukt het een regionaal expertteam niet altijd om tot een passende oplossing te komen. In die situaties ondersteunen de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd om een onvoorwaardelijke oplossing mogelijk te maken.
Hoe zit het met de jeugdhulp in uw gemeente?
Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl