Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden, werken scholen in het primair en voortgezet onderwijs samen in samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Hierin maken zij samen afspraken over begeleiding. De regionale samenwerkingsverbanden stemmen het ondersteuningsplan voor hun scholen af met betrokken gemeenten. De gemeente is daarnaast verantwoordelijk voor het afstemmen van het jeugdplan met het samenwerkingsverband. Dit gebeurt in het verplichte ‘op overeenstemming gericht overleg’ (OOGO).
Verbeteren aansluiting onderwijs-zorg-jeugd
Alle kinderen verdienen optimale ontwikkelkansen, ongeacht zorgbehoeften, gedrag of beperkingen. Het moet gaan om de vraag: 'Wat heeft dit kind nodig om zich te kunnen ontwikkelen?' Een unieke coalitie van landelijke partijen startte daarom het programma Met Andere Ogen.
Nieuws
Rol van gemeenten
Gemeenten hebben zowel op bestuurlijk als op uitvoerend niveau een rol. Samen met scholen stemmen gemeente het onderwijs-zorg aanbod af.
Wetgeving passend onderwijs
Het doel van de Wet passend onderwijs is dat voor alle leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte zo passend mogelijk onderwijs wordt gerealiseerd. De wet gaat over het stelsel van voorzieningen voor leerlingen, die extra ondersteuning nodig hebben in het funderend onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs.
Lijst met afkortingen
Binnen de wet passend onderwijs worden veel afkortingen gebruikt. We hebben een lijst gemaakt met veelvoorkomende afkortingen en hun betekenis.