Gemeenten hebben eind 2019 met een overweldigende meerderheid ingestemd met het Klimaatakkoord. Ze werken samen met medeoverheden, maatschappelijk partners, inwoners en bedrijfsleven om de doelstellingen en maatregelen uit het Klimaatakkoord uit te voeren. De VNG ondersteunt gemeenten hierin, direct en via ondersteuningsprogramma’s zoals het Programma Aardgasvrije Wijken (inclusief het Kennis- en Leerplatform), de Regionale Energie strategieën en het Expertise Centrum Warmte. Daarnaast voert de VNG gesprekken met het rijk over het op orde krijgen van de randvoorwaarden die van invloed zijn op de reikwijdte en het tempo waarin gemeenten het akkoord kunnen uitvoeren. Lees meer
Routekaart klimaat en energie voor gemeenten

Welke opgave staat gemeenten te wachten om bij te dragen aan de doelen uit het Klimaatakkoord? In deze interactieve routekaart klimaat en energie vindt u een overzicht van alle acties en doelen uit het Klimaatakkoord voor gemeenten.
Nieuws
Doelen per sector
De afspraken in het klimaatakkoord zijn onderverdeeld in 5 sectoren: Elektriciteit, Gebouwde omgeving, Mobiliteit, Landbouw en landgebruik en Industrie. De VNG heeft per sector een overzicht gemaakt van de belangrijkste doelen voor gemeenten.
Regionale Energiestrategie (RES)
Elke gemeente, provincie en waterschap werkt binnen 1 van de 30 regio’s samen met stakeholders aan een Regionale Energiestrategie (RES). De RES is een instrument om te komen tot keuzes voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving en de benodigde opslag- en energie-infrastructuur.
Plan-MER & RES (Nevele-arrest)
De Raad van State heeft over een windpark in Delfzijl geoordeeld dat de Nederlandse algemene regels voor windturbines niet mogen worden toegepast, omdat hiervoor een plan-MER had moeten worden opgesteld. Deze uitspraak heeft gevolgen voor alle windparken die in ontwikkeling zijn met 3 of meer turbines.
Voortgang wetsvoorstel collectieve warmtevoorziening
De minister voor Klimaat en Energie is stevig op koers om te zorgen dat warmtenetten in publieke handen komen. VNG-commissievoorzitter Lot van Hooijdonk vertelt over de rol van gemeenten.
Vragen en antwoorden over na-isolatie en soortenbescherming, in het bijzonder vleermuissoorten
Bij gemeenten leven veel vragen rondom soortenbescherming bij na-isolatie. Daarom geven we antwoord op veel gestelde vragen hierover.
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Tools en handreikingen
Regelingen financiering energietransitie
Een randvoorwaarde voor de VNG om de afspraken in het Klimaatakkoord te ondertekenen, was dat de transitie haalbaar en betaalbaar moet zijn voor gemeenten, woningeigenaren, corporaties en bedrijven.
Participatie in duurzame-energieprojecten
Hoe kan de samenwerking tussen gemeenten, energiecoöperaties en projectontwikkelaars zo goed mogelijk verlopen? En hoe kunt u inwoners het beste laten participeren in duurzame-energieprojecten?
Handreiking kwaliteit energieloketten
Deze handreiking biedt handvatten aan gemeenten en energieloketten voor de inrichting en uitwerking van de energieloketten en hun dienstverlening voor particuliere woningeigenaren.
Uitvoeringslasten Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2020 onderzoek werd gedaan naar de lasten voor decentrale overheden om het Klimaatakkoord te kúnnen uitvoeren over de periode 2022-2030. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Raad voor het Openbaar Bestuur. De bevindingen zijn gepubliceerd op 25 januari 2021 en worden meegenomen in de gesprekken tussen de koepels en het nieuwe kabinet.
Infographics
VNG en gemeentelijke energietransitie
Bent u benieuwd naar het speelveld van het Klimaatakkoord; de doelstellingen die we met alle gemeenten per sectortafel beogen en de stakeholders die hierbij betrokken zijn? We hebben het voor u samengevat in deze infographic.

Afspraken gebouwde omgeving
De afspraken over de gebouwde omgeving spelen op diverse lagen: van wijk tot nationaal. Ze vormen een samenhangend geheel. In een interactieve visualisatie krijgt u het overzicht hoe deze ontwikkelingen zich tot elkaar verhouden.

Hoe zit het met de klimaatdoelstellingen van uw gemeente?
Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl.
Praktijkvoorbeelden
Terugblik op online evenementen
Online congres Klimaatakkoord decentraal
Een jaar na ondertekening van het Klimaatakkoord kwamen gemeenten, provincies, waterschappen en het rijk samen om ervaringen uit te wisselen, praktijkvoorbeelden te delen en inspiratie op te doen. Heeft u het congres of een bepaalde sessie gemist? Of wilt u graag een deel van het congres terugzien? Dat kan op de speciale naslagpagina.
Webinar energietransitie bedrijventerreinen
4 gemeenten delen hun ervaringen. In Rotterdam zijn pilotresultaten vertaald naar een gestructureerde aanpak. In Stichtse Vecht was de transitievisie warmte aanleiding om bedrijventerreinen aardgasvrij te maken. Breda vertelt onder meer over de ontwikkeling van een warmtenet. En Westland deelt haar visie op verduurzaming van 25 bedrijfsterreinen. Overal is samenwerking het sleutelwoord.