Gemeenten hebben eind 2019 met een overweldigende meerderheid ingestemd met het Klimaatakkoord. Ze werken samen met medeoverheden, maatschappelijk partners, inwoners en bedrijfsleven om de doelstellingen en maatregelen uit het Klimaatakkoord uit te voeren. De VNG ondersteunt gemeenten hierin, direct en via ondersteuningsprogramma’s zoals het Programma Aardgasvrije Wijken (inclusief het Kennis- en Leerplatform), de Regionale Energie strategieën en het Expertise Centrum Warmte. Daarnaast voert de VNG gesprekken met het rijk over het op orde krijgen van de randvoorwaarden die van invloed zijn op de reikwijdte en het tempo waarin gemeenten het akkoord kunnen uitvoeren. Lees meer
Tijdlijn klimaatakkoord
Stand van zaken
In 2020 richtte de VNG zich vooral op het ondersteunen van gemeenten in de uitvoering van het Klimaatakkoord in de volle breedte en het op orde krijgen van de randvoorwaarden.
Nieuws
Wat doet de VNG
Leonard Geluk licht de VNG-inzet voor de kabinetsformatie toe aan de hand van het Klimaatakkoord. Gemeenten krijgen tot en met 2021 een reële vergoeding. Dat moet natuurlijk ook gelden voor 2022 en verder. En in het kader van de interbestuurlijke verhoudingen is het van belang dat gemeenten de juiste bevoegdheden krijgen.
Maatregelen per sector
De afspraken in het klimaatakkoord zijn onderverdeeld in vijf sectoren: Gebouwde omgeving, Industrie, Landbouw en landgebruik, Elektriciteit en Mobiliteit. De VNG heeft per sector een overzicht gemaakt van de belangrijkste maatregelen voor gemeenten.
Uitvoeringslasten Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2020 onderzoek werd gedaan naar de lasten voor decentrale overheden om het Klimaatakkoord te kúnnen uitvoeren over de periode 2022-2030. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Raad voor het Openbaar Bestuur. De bevindingen zijn gepubliceerd op 25 januari 2021 en worden meegenomen in de gesprekken tussen de koepels en het nieuwe kabinet.
Infographics

VNG en gemeentelijke energietransitie
Bent u benieuwd naar het speelveld van het Klimaatakkoord; de doelstellingen die we met alle gemeenten per sectortafel beogen en de stakeholders die hierbij betrokken zijn? We hebben het voor u samengevat in deze infographic.

Afspraken gebouwde omgeving
De afspraken over de gebouwde omgeving spelen op diverse lagen: van wijk tot nationaal. Ze vormen een samenhangend geheel. In een interactieve visualisatie krijgt u het overzicht hoe deze ontwikkelingen zich tot elkaar verhouden.
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Tools en handreikingen
Regelingen financiering energietransitie
Een randvoorwaarde voor de VNG om de afspraken in het Klimaatakkoord te ondertekenen, was dat de transitie haalbaar en betaalbaar moet zijn voor gemeenten, woningeigenaren, corporaties en bedrijven.
Gemeentelijk maatschappelijk vastgoed
In de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed staat in hoofdlijnen hoe gemeenten op een kosteneffectieve manier hun eigen maatschappelijk vastgoed CO2-arm en aardgasvrij kunnen maken.
Participatie in duurzame energieprojecten
In de Handreiking Participatie in duurzame energieprojecten vindt u handvatten voor de participatie van burgers in zon- en windprojecten. Zo gaan steeds meer mensen meedenken en meeprofiteren.
Handreiking kwaliteit energieloketten
Deze handreiking biedt handvatten aan gemeenten en energieloketten voor de inrichting en uitwerking van de energieloketten en hun dienstverlening voor particuliere woningeigenaren.
Duurzame Investeringsagenda
Met de gezamenlijke Investeringsagenda hebben de decentrale overheden de aanzet gegeven om de gevolgen van de klimaatveranderingen het hoofd te bieden. In veel collegeakkoorden hebben gemeenten hieraan zelf een vervolg gegeven.
Hoe zit het met de klimaatdoelstellingen van uw gemeente?
Bekijk de lokale cijfers van uw gemeente in een overzichtelijk dashboard op waarstaatjegemeente.nl.
Praktijkvoorbeelden
Terugblik op online evenementen
Online congres Klimaatakkoord decentraal
Een jaar na ondertekening van het Klimaatakkoord kwamen gemeenten, provincies, waterschappen en het rijk samen om ervaringen uit te wisselen, praktijkvoorbeelden te delen en inspiratie op te doen. Heeft u het congres of een bepaalde sessie gemist? Of wilt u graag een deel van het congres terugzien? Dat kan op de speciale naslagpagina.
Webinar energietransitie bedrijventerreinen
4 gemeenten delen hun ervaringen. In Rotterdam zijn pilotresultaten vertaald naar een gestructureerde aanpak. In Stichtse Vecht was de transitievisie warmte aanleiding om bedrijventerreinen aardgasvrij te maken. Breda vertelt onder meer over de ontwikkeling van een warmtenet. En Westland deelt haar visie op verduurzaming van 25 bedrijfsterreinen. Overal is samenwerking het sleutelwoord.