De randvoorwaarden waarmee gemeenten in 2019 instemden met het Klimaatakkoord, zijn in het voorjaar van 2022 verder uitgewerkt in bestuurlijke afspraken tussen het rijk en de VNG, IPO en UvW. Op de ALV hebben onze leden ingestemd met de volgende afspraken:

  • Het rijk komt nagenoeg volledig tegemoet aan het ROB-advies en stelt tot en met 2030 € 5.632 miljoen beschikbaar voor de uitvoeringslasten van decentrale overheden. Tevens is in 2024 een herijking door het ROB voorzien.  
  • Het rijk spant zich in om de Wet Collectieve Warmtevoorziening (WCW) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) in 2024 in werking te laten treden. Minister Jetten is van plan publieke marktordening op te nemen in de WCW. Dit zou gemeenten de regierol geven die zij verlangen. Met de Wgiw krijgen gemeenten de aanwijsbevoegdheid om aardgaslevering door netbeheerders te beëindigen.  
  • Het rijk werkt, samen met de VNG en gemeenten, de begrippen betaalbaarheid en woonlastenneutraliteit uit. 
  • Het rijk en de decentrale overheden spreken uit schouder aan schouder te staan bij de uitdagingen van de klimaatopgave. 
  • Naast deze overkoepelende afspraken zijn er ook sectorale afspraken gemaakt voor de 5 sectoren uit het Klimaatakkoord.  

Meer informatie