Gemeenten hebben een belangrijke regierol in de uitvoering van de energietransitie. Het opstellen van een Regionale Energiestrategie, de wijkaanpak, verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed en andere taken vragen veel capaciteit en ook nieuwe kennis en innovatie binnen de ambtelijke organisatie. Daarnaast is de energietransitie niet de enige complexe opgave waar gemeenten voor staan.
Gemeenten worden hierbij wel steeds meer en beter ondersteund met financiële middelen en wet- en regelgeving, maar daarmee zijn ze er nog niet. Hoe zorgt u voor voldoende gekwalificeerd personeel in de krappe arbeidsmarkt? Welke vaardigheden zijn nodig en hoe richt u de organisatie zo in dat de ambities te realiseren zijn en samenwerking tussen de verschillende afdelingen beter verloopt? Hoe werkt u samen met medeoverheden, inwoners en andere belanghebbenden? En hoe stoomt u de organisatie klaar voor het nemen van zulke complexe en politiek-gevoelige besluiten?
We gaan graag met u in gesprek om met elkaar te verkennen hoe we gemeenten op een toekomstbestendige manier klaar kunnen maken voor de energietransitie:
- Er zijn 4 essays geschreven om het gesprek op gang te brengen
- De essayisten komen ook aan het woord in 2 podcasts
- We werken aan een handreiking om gemeenten concrete handvatten te bieden
- Op 25 januari 2024 organiseerden we de Atriumlezing 'Wat betekent uitvoering van de energietransitie voor de gemeentelijke organisatie':
In een video roept VNG-directeur Leonard Geluk gemeenten op om met ons in gesprek te gaan over wat de energietransitie van u als bestuurder en van de ambtelijke organisatie vraagt: