Nieuws
Voor het commissiedebat klimaat en energie op 12 september geven we de Kamer 3 aandachtspunten mee. Behandel de wetsvoorstellen die nodig zijn voor betaalbaarheid van de warmtetransitie. Maak warmtenetten goedkoper voor de consument. En maak voor gemeenten middelen vrij zoals de ROB adviseerde.
De tweede tranche voor de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie is tot en met donderdag 31 oktober 2024 open voor aanvragen. Hiermee kunnen gemeenten budget aanvragen om een nieuwe groep eigenaars te ondersteunen bij het verduurzamen van hun slecht geïsoleerde woning.
Alle gemeenten leggen uiterlijk eind 2026 in een warmteprogramma vast welke wijken, buurten en dorpskernen voor 2035 van het aardgas afgaan en hoe. De nieuwe handreiking Warmteprogramma van NPLW ondersteunt gemeenten hierbij.
Aanbestedende diensten zijn verplicht om een bepaald percentage van hun voertuigen en voertuigdiensten emissievrij aan te besteden. Het ministerie van IenW stelt voor deze percentages te verhogen. In de consultatie hierover kunnen gemeenten tot en met 20 augustus hun reactie geven op de voorstellen.
Het Nationaal Klimaat Platform (NKP) heeft advies uitgebracht over snellere verduurzaming van amateursportlocaties. De VNG wordt graag bij het vervolgtraject betrokken om mee te denken en samen te werken. Gemeenten nemen immers de regie in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.
De tweede tranche van de lokale aanpak Nationaal Isolatieprogramma (NIP) omvat een aantal wijzigingen, die met terugwerkende kracht ook gelden voor de eerste tranche. De VNG is over het algemeen positief, maar ziet ook een aantal verbeterpunten.
Het voorontwerp Nota Ruimte agendeert urgente keuzes die gemaakt moeten worden in de schaarse ruimte van Nederland. De VNG onderstreept de noodzaak hiervan. Het voorontwerp is een goede basis om het gesprek te voeren over deze keuzes en hoe ze regionaal vorm krijgen.
Gemeenten met te weinig budget om de energietoeslag 2023 te kunnen uitkeren, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. De VNG heeft eind mei een enquête verstuurd waarmee gemeenten deze vangnetregeling kunnen aanvragen.
Gemeenten en provincies kunnen vanaf 1 juli de specifieke uitkering (SPUK) 'Klimaatneutrale en circulaire infrastructuurprojecten' aanvragen. Daarmee wil het ministerie van IenW stimuleren dat in grond-, weg- en waterbouw (GWW) CO2-reducerende en circulaire maatregelen worden toegepast.