De tweede tranche voor de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie is tot en met donderdag 31 oktober 2024 open voor aanvragen. Hiermee kunnen gemeenten budget aanvragen om een nieuwe groep eigenaars te ondersteunen bij het verduurzamen van hun slecht geïsoleerde woning.

Vraag de SPUK aan bij RVO

BZK heeft dit jaar een aantal wijzigingen doorgevoerd in de regeling. Zo zijn er extra budgetten beschikbaar voor het ondersteunen van doe-het-zelfmaatregelen en VvE’s en voor een deel van de extra kosten die komen kijken bij natuurinclusief isoleren. Ook zijn enkele voorwaarden versoepeld. Deze voorwaarden gelden met terugwerkende kracht ook voor de SPUK LAI van 2023.

Belangrijkste wijzigingen

  • Voor het algemene budget is de voorwaarde voor minimale oppervlakte versoepeld: 10% van de woningen in de aanvraag hoeft niet te voldoen aan de eisen voor de minimumoppervlakte.
  • Er is geen maximum subsidiebedrag per woning meer.
  • Wanneer een woning 2 slecht geïsoleerde bouwdelen heeft, dan telt deze altijd mee als slecht geïsoleerd, ongeacht het energielabel. BZK geeft hierover nu duidelijkheid.
  • De regeling is verruimd voor VvE’s. De energetische staat mag nu ook op gebouwniveau worden bepaald. Als in het hele gebouw 2 bouwdelen slecht zijn geïsoleerd, dan geldt voor alle woningen in het gebouw dat zij gelden als slecht geïsoleerd. Let wel op: alleen woningen die grenzen aan een bouwdeel dat is geïsoleerd, mogen worden meegenomen in de verantwoording.
  • Er is € 34,66 miljoen extra voor VvE’s. Deze middelen mogen worden ingezet om VvE’s extra te helpen. Dit is niet verplicht. 
  • Er is € 34,66 miljoen extra voor natuurinclusief isoleren. Deze middelen zijn bedoeld om een deel van de extra kosten te dekken en zijn een aanvulling op de middelen die al via de provincie beschikbaar zijn voor het opstellen van soortenmanagementplannen.
  • Er is € 25,5 miljoen extra voor doe-het-zelfmaatregelen. Deze middelen zijn gelijk aan te vragen met het algemene budget. Hiervoor gelden geen eisen voor minimale oppervlakte en isolatiewaarde. Het algemene budget mag ook nog steeds worden ingezet voor doe-het-zelfmaatregelen, maar alleen onder de strengere voorwaarden die daarvoor gelden.

Meer informatie

Lees meer over het Nationaal Isolatieprogramma