In het Klimaatakkoord gebouwde omgeving is afgesproken hoe de gebouwde omgeving wordt verduurzaamd en fossielvrij gemaakt. We werken stapsgewijs toe naar 2050: dan moeten alle ruim 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen goed geïsoleerd zijn, op een duurzame manier worden verwarmd en schone elektriciteit gebruiken en opwekken. Om dit te bereiken, richten we ons eerst op het verduurzamen en/of aardgasvrij maken van 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen in 2030.
Nieuws
Warmtetransitie: overgang naar aardgasvrij
Warmteprogramma en uitvoeringsplan
De warmtetransitie heeft als doelstelling om voor 2030 circa 1,5 miljoen gebouwen van het aardgas af, dan wel verduurzaamd, te hebben. De ambitie is om dit te realiseren via een gebiedsgerichte aanpak waarin gemeenten de regie voeren.
Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie
De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) geeft gemeenten de bevoegdheden die nodig zijn om de regie te pakken in de warmtetransitie.
Wet collectieve warmtevoorziening
De Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) geeft gemeenten de bevoegdheid om bestaande woonwijken aan te wijzen die overgaan van aardgas naar een collectief warmtesysteem en om te bepalen door wie dat systeem mag worden geëxploiteerd.
Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten hun maatschappelijk vastgoed voor 2050 verduurzamen. Uitgangspunt is 95% minder CO₂-uitstoot en het aardgasvrij maken van gebouwen. De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed bevat de aanpak voor de 36.000 gebouwen die het betreft, een doorrekening van de benodigde middelen en een stappenplan als hulpmiddel om een eigen gemeentelijke portefeuilleroutekaart op te stellen.
Woningisolatie
Nationaal Isolatieprogramma en Lokale Aanpak Isolatie
Het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) heeft als doel om 2,5 miljoen huur- en koopwoningen uiterlijk in 2030 te isoleren, met onder meer de Lokale Aanpak Isolatie door gemeenten.
Lees meer over Nationaal Isolatieprogramma en Lokale Aanpak Isolatie
Energiearmoede tegengaan door isolatie
Volgens de VNG is een isolatieaanpak de sleutel voor het structureel oplossen van energiearmoede. Dit heeft namelijk effect op zowel energieverbruik als -kosten.
Natuurvriendelijk isoleren
Bij het isoleren van gebouwen moeten eigenaren en isolatiebedrijven rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen en andere beschermde diersoorten.
Agenda
Aan de slag met de Gemeentelijke Uitvoering
Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), het bijbehorende fonds GGU en subsidies vanuit het rijk. Elke gemeente draagt bij aan het fonds GGU en kan gebruik maken van de collectieve oplossingen.
Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.
Gemeentelijk maatschappelijk vastgoed en gebiedsgerichte aanpak
In het Klimaatakkoord staan onder meer deze 2 opgaven voor gemeenten: aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving en verduurzamen van het eigen maatschappelijk vastgoed. Er is veel te winnen door deze opgaven te verbinden. De VNG heeft een instrument ontwikkeld dat daarbij helpt.
Ga naar het instrument Maatschappelijk vastgoed in de gebiedsgerichte aanpak