Met goed geïsoleerde woningen vermindert de vraag naar energie en zijn huishoudens onafhankelijker van energieprijzen. Het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) heeft daarom als doel om 2,5 miljoen huur- en koopwoningen uiterlijk in 2030 te isoleren. Hiervoor zijn verschillende maatregelen afgesproken:
- Lokale Aanpak Isolatie, door gemeenten, om 750.000 koopwoningen te isoleren
- Versneld isoleren van 750.000 koopwoningen met landelijke hulpmiddelen, waaronder ISDE en het Warmtefonds
- Isoleren van 1 miljoen huurwoningen door verhuurders
- Energie besparen met laagdrempelige maatregelen, zoals energiefixers
Specifieke uitkering voor gemeenten
Om woningeigenaren lokaal extra te helpen, is de Lokale Aanpak Isolatie (LAI) gestart. Gemeenten konden hiervoor in 2023 en 2024, en opnieuw in 2025, middelen aanvragen via de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie.
Uw gemeente mag zelf bepalen hoe ze de lokale aanpak inricht. Het moet wel gaan om verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen, waarvan minimaal 80% onder de vastgestelde maximale WOZ-waarde zit.
- De exacte voorwaarden staan op de website van RVO.
- De VNG heeft een Model Subsidieregeling lokale aanpak isolatie opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken om hiervoor een lokale subsidieregeling vorm te geven.
Lees meer over de Lokale Aanpak Isolatie
Woningeigenaren en verhuurders
Naast de LAI zijn er voor woningeigenaren landelijk extra leen- en subsidiemogelijkheden voor isolatie. Lenen kan onder andere via de extra hypotheekruimte voor verduurzaming of via het Warmtefonds.
Voor huurwoningen zijn er landelijke afspraken met woningcorporaties gemaakt over het verduurzamen van de slechtst geïsoleerde woningen. Verder moeten woningen van alle verhuurders (ook particuliere) vanaf 2029 minimaal een energielabel D hebben.
Isoleren en beschermde diersoorten
Bij het isoleren van gebouwen moeten eigenaren en isolatiebedrijven rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen en andere beschermde diersoorten. Ditzelfde geldt voor gemeenten bij het NIP lokale aanpak. Gemeenten kunnen een sleutelrol spelen door een soortenmanagementplan (SMP) op te stellen en alternatieve verblijfplaatsen te realiseren.
Lees meer over natuurvriendelijk isoleren
Isoleren en energiearmoede
De VNG ziet het verduurzamen van woningen met een isolatieaanpak als de sleutel om energiearmoede structureel aan te pakken.