Energiearmoede ontstaat als huishoudens een (relatief) laag of fluctuerend inkomen hebben, in combinatie met een hoge energierekening, vaak door een (zeer) slecht geïsoleerde woning. Volgens de VNG is een isolatieaanpak de sleutel voor het structureel oplossen van energiearmoede. Dit heeft namelijk effect op zowel energieverbruik als -kosten.

Nationaal Isolatieprogramma en particuliere woningeigenaren

Wij zijn dan ook blij met de middelen die gemeenten krijgen voor het Nationaal Isolatieprogramma om woningeigenaren te helpen bij het isoleren van hun woning. Daarmee worden huishoudens structureel geholpen, in tegenstelling tot crisisaanpakken en compensatiemaatregelen, zoals het energieplafond. 

Lees meer over het Nationaal Isolatieprogramma

SPUK energiearmoede

In juli 2023 ontvingen gemeenten de Specifieke Uitkering (SPUK) energiearmoede. Daarmee kunnen ze kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen extra ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Die kunnen variëren van kleine maatregelen, zoals energiedisplays en radiatorfolie, tot een bijdrage aan grotere isolatiemaatregelen, zoals vloer- en dakisolatie. Het doel is verlaging van het energiegebruik of de energierekening.

Actuele kennis over energiearmoede

Om de doelgroep te bepalen zijn data op wijk- en buurtniveau beschikbaar in de Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO) van de VNG. Hier vindt u verschillende indicatoren over energie-armoede.

Verder heeft TNO het Landelijk Onderzoeksprogramma Energiearmoede geïnitieerd. Dat geeft inzicht in en kennis over energiearme huishoudens en de effectiviteit van maatregelen die worden genomen. Onder meer met een halfjaarlijkse monitoring bij gemeenten over de uitvoering van energiearmoedebeleid.

Isoleren en beschermde diersoorten 

Bij het isoleren van gebouwen moeten eigenaren en isolatiebedrijven rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen en andere beschermde diersoorten. Ditzelfde geldt voor gemeenten bij het NIP lokale aanpak. Gemeenten kunnen een sleutelrol spelen door een soortenmanagementplan (SMP) op te stellen en alternatieve verblijfplaatsen te realiseren. 

Lees meer over natuurvriendelijk isoleren

Meer informatie